Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministrica poljoprivrede nakon obilaska šteta: 'Reagirat ćemo promptno, pomoć je osigurana kroz dva kanala mjera'


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je danas područja pogođena strašnim nevremenom koje je jučer pogodilo dio Krapinsko – zagorske županije.

Izrazila je solidarnost prema svima koji su pretrpjeli štete te je najavila pomoć Vlade RH.

-Nažalost, hrvatski poljoprivrednici su uvijek među prvima koji su izloženi posljedicama prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda. Onima koji budu imali trajne štete, pomoći ćemo putem mjere ruralnog razvoja koja se odnosi na obnovu investicijskog potencijala, a za sanaciju gubitaka prihoda pomoći ćemo putem Zakona koji je donesen prošle godine i primijenjen je u Požeško – slavonskoj županiji, gdje smo u suradnji sa županijom izradili brz program pomoći za saniranja gubitaka prihoda – rekla je ministrica te najavila kako će Vlada odluku o pomoći donijeti već idući tjedan kako bi se natječaji mogli raspisati čim prije te kako bi ljudi prve pomoći mogli dobiti već kroz dva mjeseca, da bi se čim prije vratili normalnim životima i poslovima.

Rekla je i kako zasada nema procjena o kolikoj se šteti točno radi, te da će o štetama na svojim područjima Ministarstvo izvijestiti jedinice lokalne samouprave.

Na pitanje što je s protugradnom obranom, rekla je kako Ministarstvo poljoprivrede nije nadležno za sustav protugradne obrane, već je to Državni hidrometeorološki zavod. Isto tako, rekla je kako na temelju stručnih i znanstvenih studija koje su dostavljene ne postoje dokazi da je protugradna obrana učinkovita, ali je istaknula kako Ministarstvo sufinancira nabavu zaštitnih mreža poljoprivrednicima, kao i osiguranja, a uvode se i dodatne potpore ljudima za gubitke prihoda i sanaciju posljedica.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook