Prethodni članak
Sljedeći članak

Udruga Kućna pomoć iz Lobora u vrijeme epidemije koronavirusa korisnicima je bila od velike pomoći

Gerontodomaćice su i u ovim kriznim vremenima korisnicima osiguravale ono što je nužno i neophodno za život - dostavu hrane i lijekova, dok su im i telefonski uvijek bile dostupne za pružanje psihosocijalne podrške kako se korisnici ni u jednom trenutku ne bi osjećali zapostavljeni


U vrijeme epidemije koronavirusa koja polako posustaje, a zbog koje su mnogi poslovi stali, to nije bio slučaj sa udrugom Kućna pomoć koja provodi europski projekt „Zaželi danas za sretnije i bolje sutra“, Ministarstva rada i Mirovinskog sustava te projekt „Pomoć u kući“, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (MDOMSP). Oni se kontinuirano provode i dalje, no prema preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo(HZJZ) smanjen je obujam socijalnih usluga koje gerontodomaćice inače obavljaju kako bi se izbjegao bliski socijalni kontakt s korisnicima.

Tako su gerontodomaćice u ovim kriznim vremenima korisnicima osiguravale ono što je nužno i neophodno za život (namirnice iz trgovine, lijekove, drva, plaćanje računa…), koristeći zaštitnu opremu (maske, rukavice, dezinfekcijska sredstva za ruke i površine), pridržavajući se razmaka od 2m, dok su im i telefonski uvijek bile dostupne za pružanje psihosocijalne podrške kako se korisnici ni u jednom trenutku ne bi osjećali zapostavljeni. Iako se život polako vraća u normalu, mjera opreza nikad nije dosta pa tako gerontodomaćice i dalje u radu koriste zaštitnu opremu te se pridržavaju svih mjera predostrožnosti, no sada je dopušten i ulazak u domove korisnika.


Projekt dnevnog boravka, odnosno „Organizirane dnevne aktivnosti za kvalitetnu starost“ se ipak prema preporukama MDOMSP, iz kojeg se i financira, radi preventivne sigurnosti i moguće zaraze nije provodio u uobičajenom obliku, odnosno korisnici nisu dolazili u dnevni boravak, već su telefonski bili u kontaktu s voditeljicom programa kako bi im se pružala psihosocijalna podrška te olakšao život u zatvorenom za vrijeme trajanja epidemije. No, 18.svibnja 2020.g. dnevni boravak je opet krenuo s radom uz također pridržavanje svih mjera opreza te prema uputama MDOMSP i HZJZ . Ovim putem udruga poziva da se u program dnevnog boravka uključe sve zainteresirane osobe treće životne dobi željne društva, razgovora i kvalitetnog provođenja vremena s područja okolnih općina, Lobora, Mihovljana, Zlatar Bistrice, Mača, Novog Golubovca  i grada Zlatara.

Također, udruga trenutno ima otvoren natječaj za posao gerontodomaćice u sklopu projekta „Zaželi danas za sretnije i bolje sutra“. Podsjetimo, projekt je to u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, zapošljava 18 žena koje brinu ukupno o 120 korisnika, a ukupna vrijednost projekta iznosi 3.858.438,11kuna.

U ovoj nastaloj situaciji koja nas je sve zahvatila, iz udruga Kućna pomoć ističu kako vode brigu da najrizičnija skupina društva bude zaštićena i zbrinuta na siguran način koliko god je to u njihovoj moći. Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 238.km između čvorova SLAVONSKI BROD ISTOK i SREDANCI u smjeru Lipovca vozi se jednim prometnim trakom, kroz odmorište Sredanci. Pojačan je promet na važnijim cestama osobito na autocesta...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program