Prethodni članak
Sljedeći članak

Udio starijih u stanovništvu Zagorja manji je od prosjeka RH. Mladih imamo oko 13%

Puno se govori o konceptima smart cityja, ali ako nemate osnovnu infrastrukturu u ruralnim dijelovima, kako možete očekivati da će stanovnici tamo ostati?, pita se gradonačelnik Krapine


Središnji državni ured za demografiju i mlade u partnerstvu s Gradom Krapinom organizirao je konferenciju „Doprinos JLP(R)S demografskoj revitalizaciji Krapinsko-zagorske županije“, koja se danas održava u Krapini.

Državna tajnica Željka Josić u uvodu je istaknula kako je ovo 11. konferencija s regionalnom i lokalnom samoupravom. – Moram priznati da smo do sada imali vrlo dobre i konstruktivne rasprave jer smo od vas, čelnika općina, gradova i županija, čuli niz poteškoća s kojima se susrećete, ali smo isto tako dobili i niz dobrih rješenja. Vi, odnosno vaši kolege, faktor ste koji nam je pomogao u proširenju jednog od naših natječaja gdje se pomaže u razvoju predškolskog odgoja i obrazovanja i gdje svake godine dopunjujemo natječaj kako bi se što veći dio loklanih jedinica mogao uključiti. Vi ste osnivači predškolske djelatnosti u Hrvatskoj i na vama je sav teret financiranja i održavanja te djelatnosti koja nam je od iznimne važnosti. Pa evo, možemo vas pohvaliti da ste kao županija u 2021./22 upisali 452 djece više nego godinu ranije. To ide u skladu s trendovima koje vaša županija pokazuje, sedma ste županija s obzirom na broj novootvorenih radnih mjesta, ali i treća po prsječnoj plaći što govori o kvaliteti života u ovoj županiji – pohvalila je Krapinsko – zagorsku županiju Josić.

Dodala je kako je i naša županija suočena s problemmom odljeva stanovništva i velikog udjela starijeg stanovništva. - Prema zadnjem popisu županija gubi 9 posto stanovnika u odnosu na razdoblje prije 10 godina, udio starijih nešto vam je ispod prosjeka RH, imate oko 13 posto mladog stanovništva i to je dobar pokazatelj da upravo u te mlade i radno sposobne produktivne ljude trebamo ulagati – istaknula je Josić.

Demografske mjere koje provode županije i JLS nemaju apsolutno sve demografski učinak. - Toga ste vi svjesni i mi smo toga svjesni, ali ovi okrugli stolovi su i mjesto gdje možemo o tim stvarima razgovarati, doći do određenih zaključaka da vidimo gdje možemo napredovati. Svaki od naših stanovnika zaslužuje kvalitetnu mjeru koja će im poboljšati život, no naše politike moraju biti one međugeneracijske solidarnosti i moramo ih kreirati na način da budu namijenjene i mladima i starima – zaključila je Josić.

Župan Željko Kolar rekao je da Krapinsko – zagorska županija, kao i ostatak Hrvatske, ima veći mortalitet nego natalitet, iako je 2019., 2020. i 2021. godini povećan broj rođene djece u Krapinsko – zagorskoj županiji. - Popis stanovništva je pokazao da nas ima 122.702, što je 12.362 manje, odnosno 9,17 posto, a pozitivno je jedino da smo iznad prosjeka RH. Ključno što treba napraviti je stvoriti što bolje uvjete života da bi mladi ljudi ostajali ovdje, formirali obitelj i ostali u RH. Podaci koje mi imamo u posljednjih nekoliko godina su pozitivni. 2013. smo bili 17. po prosječnoj plaći u RH, sad smo treći. KZŽ je četvrta po novootvorenim radnim mjestima i u posljednje dvije godine odnos iseljenih i naseljenih u našoj županiji je na približno istoj razini. Imamo mjere za darivanje novorođenčadi, ranu prevenciju, ulaganje u vrtiće, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, stvaranje uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, to su ključne stvari kako bi se popravila demografska slika, ne samo u KZŽ, nego u Hrvatskoj. Što se tiče novaca koji izdvajaju JLS, županije, Vlada, ministarstva, radi se o vrlo ozbiljnom novcu, kada bi zajednička bila dmeografska politika, s istim bi novcima mogli napraviti bolji rezultat –zaključio je Kolar.


Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je se Grad Krapina kroz razne mjere trudi pokušati pripomoći i napraviti sve kako bi olakšali roditeljima. Upozorio je na problem s kojim se suočavaju mnoge JLS u blizini Zagreba. -Koliko nam je to dobro, to nam je i prokletstvo jer imamo problem da nam dobar dio mladih koji odu tamo na studij, tamo i ostanu. Moramo pružiti mogućnost svima da u ruralnim područjima imaju iste uvjete onima u centru. Puno se govori o konceptima smart cityja, ali ako nemate osnovnu infrastrukturu u ruralnim dijelovima, kako možete očekivati da će stanovnici tamo ostati? Upravo stoga, dosta se radi na tome – rekao je Gregurović.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook