Prethodni članak
Sljedeći članak

Homoseksualna zajednica oduševljena Hrvatskom. Jedan grad ih je posebno oduševio


Hrvatska je, čini se, bez da je u to naročito upućena, postala veoma poželjna gay destinacija, a gradovi koji se ističu kao naročito prijateljski raspoloženi prema homoseksualnoj zajednici (osim Zagreba) su Split i Dubrovnik, piše Slobodna Dalmacija.

Ovome u prilog svjedoči sve veći broj LGBT influencera i blogera koji savjetuju zajednicu gdje provesti svoj hrvatski ljetni odmor, ali ponekad i kako se ophoditi prema povremenim čudnim pogledima lokalaca.

"Iako Hrvatska u nije baš skroz opuštena u vezi homoseksualnosti u usporedbi s ostatkom Europe, to ne sprječava gomile gay turista da je posjećuju svake godine. Od svih hrvatskih destinacija, u Splitu ćete pronaći najviše gay turista! Velika gustoća međunarodnih turista raspršuje svaki anti-LGBT osjećaj koji možete pronaći. Definitivno sam uživao u ovom prekrasnom gradu. Gay putovanja u Hrvatskoj obično počinju ili završavaju u Splitu, jer je to sidrište za mnoge putnike koji putuju duž spektakularnih otoka ove zemlje. Hrvatski gradovi sve se više brendiraju kao vrhunske gay destinacije za odmor, a Split je bez sumnje postao glavna svjetska gay turistička lokacija!", piše Louis sa bloga Wolfyy.

Svakako, ono što će mnoge Splićane uhvatiti ‘na krivoj nozi‘ je vijest o tome da su Kašjuni postali - gay plaža. Točnije, dio između Kašjuna i Instituta, poznat i kao ‘piramide‘.

"Gay plaža u Splitu nalazi se u blizini plaže Kašjuni, zapadno od starog grada. Jedna je od najboljih gay plaža u Hrvatskoj. Čisto je, mirno i privatno. Da biste stigli tamo, idite do plaže Kasjuni i zatim krenite hodati prema zapadu. Naići ćete na sve veći broj gay muškaraca kako budete napredovali, a onda i potpuno nudističku plažu još zapadnije. Nosite neke od svojih najboljih seksi kupaćih kostima ako stvarno želite privući pozornost. Lokalni gay Hrvati obično se druže na plaži Kašjuni tijekom toplijih mjeseci. Ovo im je područje draže jer mogu ostati daleko od očiju javnosti.

Možda ćete primijetiti da lokalni homoseksualci mogu biti sramežljivi ili čak suzdržani. To je samo zato što bi mogli biti nervozni u interakciji s drugim gay muškarcima. Ako stvarno želite privući pozornost (uključujući i one s obližnjih jedrilica), nosite drečavi nakurnjak! Upamtite, lokalni gay Hrvati nisu uvijek otvoreni ili zadovoljni svojom homoseksualnošću zbog društvenog pritiska. Reci zdravo!", poručuje Louis.

Što se tiče noćnog života, ističe se kako split nema službeno LGBT okupljalište, ali Ghetto se navodi kao neslužbeni splitski gay bar u kojem se mogu ‘lako pronaći drugi gay putnici s obzirom da je grad međunarodno odredište za gay putovanja‘. Međutim, napominje bloger, homoseksualno javno iskazivanje ljubavi se u Splitu ne tolerira uvijek dobro, osim u ustanovi koja je sigurno LGBT mjesto.

"Mnogi mještani podržavaju homoseksualnost, ali opet mnogi ne. Koristite svoju prosudbu, osobito dok pijete u tradicionalnim barovima. Gay putnici u Splitu trebali bi biti oprezni iz nekoliko razloga. Iako je Hrvatska dio Europske unije i popularna destinacija za gay putovanja, još uvijek postoji snažan anti-LGBT osjećaj među nekim domaćim stanovništvom. Jedan od dva homofobna scenarija kojima sam svjedočio u Hrvatskoj bio je onaj u Splitu. Gay par koji je bio dio moje grupe prijatelja jedriličara pokazivao je malu dozu ljubavi u restoranu koji se zove Roof 68. Prišla im je konobarica i objasnila im da se ne smiju međusobno ljubiti u lokalu. To je iznenadilo sve, pa su ubrzo otišli. Bilo je to obeshrabrujuće doživjeti.

Mislim da vas ovaj incident ne bi trebao odvratiti od posjeta Splitu ili bilo kojem drugom mjestu u Hrvatskoj. Ovakvi izolirani incidenti mogu se dogoditi bilo gdje. Mnogi mještani zapravo podržavaju homoseksualnost i jednaka prava za LGBT zajednicu. Pričam vam ovu priču samo da ilustriram zašto bi gay putnici u Hrvatskoj ipak trebali provjeriti jesu li u sigurnom okruženju prije nego pokažu bilo kakvu naklonost", savjetuje se na Wolfyyju.

Drugi blog, The globetrotter guys, sugerira da Hrvatska nije osobito poznata kao progresivna i gay friendly u usporedbi s drugim zemljama u Europi, poput Španjolske. Ali prilikom posjeta poznatim turističkim točkama su se autori osjećali vrlo sigurno i nisu imali nikakvih problema. U Hrvatskoj su bili na gay jedrenju i na jarbolu su imali veliku zastavu duginih boja koja je vijorila cijelo putovanje. Sve je, kažu, prošlo bez i najmanjeg incidenta, prenosi Slobodna Dalmacija.

I Ben, administrator ove stranice, je potvrdio Kašjune kao gay plažu.

"Tijekom našeg gay jedrenja doplovili smo tik do splitske gay plaže, uskočili i doplivali do obale. Kao gotovo svaka gay plaža na svijetu, ni na ovoj se ne mora nositi odjeća, a na karti je označena kao FKK. Zove se Kašjuni i do nje možete doći taksijem ili autobusom. Da biste došli do gay dijela, morate hodati što je moguće dalje pored kafića na plaži i preko stijena. Bilo nam je očito da smo na gay plaži pa bi, ovisno o popunjenosti, trebalo biti i vama. Dečki su bili ljubazni i rado su razgovarali s našom grupom", prepričao je Ben.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook