Prethodni članak
Sljedeći članak

U zdravstvu nedostaje 4000 medicinskih sestara, a najavljuje se smanjenje upisnih kvota

Do 2030. u mirovinu će otići između 5000 i 7000 medicinskih sestara


Hrvatska komora medicinskih sestara krajnje neprihvatljivom smatra namjeru smanjenja upisnih kvota za školovanje medicinskih sestara i tehničara koja proizlazi iz Odluke o upisima učenika u srednje škole u školskoj godini 2021./2022. koju je pripremilo i u javno savjetovanje pustilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, navodi se u današnjem priopćenju, prenosi Index.hr.

U hrvatskom javnom zdravstvu nedostaje 4000 medicinskih sestara i tehničara te Hrvatska komora medicinskih sestara već nekoliko godina upozorava da je nužno za 50% povećati upisne kvote za ovo zanimanje kako bi se dugoročno riješio ovaj gorući problem. Suprotno tome, Ministarstvo znanosti i obrazovanja predlaže Odluku kojom umjesto postupnog povećanja smanjuje predviđen broj učenika u sljedećoj školskoj godini. Ministarstvo predlaže da se ove jeseni u novu školsku godinu upiše 1077 učenika, što je 16 manje nego lani.

"U trenutku kada u bolničkom sustavu nedostaje više od četiri i pol tisuće medicinskih sestara tj. 22 % sistematizacijom predviđenih radnih mjesta za ovu struku, kada znamo kadrovsku prenapregnutost javnog zdravstva, kada znamo da je od 2013. iz Hrvatske u inozemstvo otišlo oko 2.700 medicinskih sestara, nevjerojatno je da se planira smanjenje upisnih kvota u programe koji obrazuju za ovu struku. Kroničan nedostatak ovih zdravstvenih djelatnika ne samo da se ne rješava nego se s obzirom na postojeće trendove odlazaka medicinskih sestara u inozemstvo i u mirovinu postojeći kadrovski kapaciteti javnog zdravstva još i dodatno smanjuju. Upozoravali smo na problem, predlagali povećanja upisnih kvota i druge mjere za osiguranje dovoljnog broja medicinskih sestara u sustavu, ali administracija jednostavno gura glavu u pijesak i ne rješava problem. Da bi se riješio manjak sestrinskog kadra, nužno je značajno povećati upisne kvote", naglasio je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

Komora medicinskih sestara napominje kako bi se i u slučaju kvalitetnog povećanja upisnih kvota pozitivni učinci osjetili tek nakon pet godina. Propuštanjem povećanja upisnih kvota za još jednu godinu hrvatski zdravstveni sustav osuđen je dalje na negativne kadrovske trendove i neizvjesnu budućnost kvalitetnog pružanja zdravstvenih usluga pacijentima.

Iz Komore podsjećaju da je u hrvatskom bolničkom sustavu zaposleno nešto više od 20.000 medicinskih sestara i tehničara, a prema istraživanju HKMS-a iz 2020., do cjelovite popunjenosti trebalo bi zaposliti još 4000 medicinskih sestara. Najviše medicinskih sestara nedostaje u velikim bolničkim sustavima (KBC-i i KB-i), dok se u općim i županijskim bolnicama kadrovski nedostaci ove struke najčešće kreću od 10 do 35%.

S druge strane, sve više sestara odlazi u mirovinu pa se procjenjuje da će do 2030. godine u mirovinu otići između 5000 i 7000 medicinskih sestara. Istovremeno, Hrvatsku je od 2013. godine napustilo 2700 medicinskih sestara koje su otišle na rad u inozemstvo.

Hrvatska komora medicinskih sestara stoga ponovo ističe nužnost povećanja upisnih kvota za školovanje sestara, kojih je iz godine u godinu sve manje. Medicinske sestre i medicinski tehničari nesebično skrbe o zdravstvenim potrebama pojedinaca i zajednica, a njihova nezamjenjiva i neprocjenjiva uloga prisutna je na svim razinama pružanja zdravstvene zaštite.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook