Prethodni članak
Sljedeći članak

Dodijeljeni ugovori za novac iz Dječjeg participativnog proračuna, pogledajte tko ga je dobio

Osigurano je ukupno 184 tisuće kuna. Inače, za ovaj je poziv Krapinsko - zagorska županija osigurala 200.000 kuna pa će se za preostali iznos financirati jedan projekt za djecu s područja pogođenim potresom, o čemu će također odlučiti djeca


U OŠ Bedekovčina danas je održana dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na korištenje sredstava iz Dječjeg participativnog proračuna. Potpore je dobilo 11 korisnika, u ukupnom iznosu od 184 tisuće kuna. Inače, za ovaj je poziv KZŽ osigurala 200.000 kuna pa će se za preostali iznos financirati jedan projekt za djecu s područja pogođenim potresom.


Ravnatelj škole Ivan Paradi poželio je dobrodošlicu u OŠ Bedekovčina, koja je, kako je istaknuo, već niz godina stavila težište na aktivnosti gdje učenike sluša i potiče da daju svoje inicijative. - Kroz projekte, izvannastavne aktivnosti, različite programe to se pokazalo izuzetno uspješnim, prije svega u poboljšanju odgoja i obrazovanja, njihovoj većoj motivaciji i rezultatima koje postižu. Participativni dječji proračun KZŽ je prava stvar. Hvala Županiji da je iznašla načina i sredstva da podupla proračun – rekao je Paradi.

Evo tko je dobio novac za svoj projekt


Oš Veliko Trgovišće dobila je 10.000 kuna za projekt 'Želim svoju školsku knjižnicu', OŠ Krapinske Toplice 11.125 kuna za projekt 'Kišobran za sve', Vijeće učenika OŠ Marija Bistrica za projekt 'Amaterski radio studio BOOK-sa' dobili su 13.000 kuna, OŠ Zlatar Bistrica za projekt ' Dio škole i u školi na svježem zraku' dobila je 15.000 kuna, DND Tuhelj za projekt 'Mravčev kutak' 'dobilo je 17.064,75 kuna. Nadalje, OŠ Bedekovčina za projekt 'Kamp Bedekovčina' dobila je 17.615.75 kuna, OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko dobila je 19.499 kuna za projekt ' Učionica na otvorenom – zelena oaza malih Petrofčana', Vijeće učenika OŠ Đure Prejca Desinić dobilo je 20.000 kuna za projekt 'Neka svaki dan bude zaigran'. Isti iznos dobio je i Dječji vrtić Sunčica za projekt 'Igra svjetla i sjene te OŠ Janka Leskovara Pregrada za projekt 'Učimo na svježem zraku' te Vijeće učenika OŠ Antuna Mihanovića PŠ Lučelnica za projekt 'Lepi moj vrtić ograjen'.


Djeca uključena u odlučivanje


Martina Gregurović Šanjug, županijska pročelnica za mlade istaknula je kako dječja participacija podrazumijeva uključivanje djece u odlučivanje u svim onim pitanjima koja ih se tiču. – Na taj im način mi odrasli šaljemo poruku da nam je njihovo mišljenje važno, da uvažavamo njihovo mišljenje. Šaljemo poruku da vjerujemo da djeca znaju prepoznati svoje potrebe, da znaju iznaći rješenje i da na kraju znaju osmisliti i provesti akcije koje će realizirati to rješenje kojeg su se domislili, Važno je da su projekte djeca sama osmislila, inicirala ih i da će se pobrinuti za njihovo realizaciju, dok odrasli ovdje sudjeluju kao savjetnici – istaknula je Gregurović Šanjug, dodavši da je Krapinsko – zagorska županija titulu Županija prijatelj djece nosi s ponosom od 18. svibnja 2018. KZŽ je s dječji participativnim proračunom krenula 2019. kada je osigurala 100.000 kuna. Ove godine povećala je sredstva za 100%.


Sandrin Kušić, dječja načelnica Općine Marija Bistrica, zahvalila je u ime dječjih načelnika i gradonačelnika što im je omogućeno da ostvare svoje ideje.


Mirjana Smičić Slovenec, pročelnica županijskog Odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu rekla je da se Županija trudi kroz ovakve projekte dokazati koliko joj je važno ulaganje u djecu i obrazovanje. - Smatramo da je ulaganje u učenike, nastavnike, škole naše najvrednije ulaganje. Briga o djeci i mladima koju iskazujemo očituje se u samoj činjenici kako smo prva od dvije županije - prijatelja djece i ponosimo se time. Ulaganje u djecu i obrazovanje je ogledalo svakog društva. Draga djeco, želim vam da budete vrijedni, da se trudite, puno učite, družite se i uživati u dječjim igrama što duže, da što duže zadržite ushićenost i znatiželju, da budete pošteni, kolegijalni i stvarate prijateljstva. Učitelji i odgajatelji, u ova izazovna vremena kada je vaš poziv došao do punog izražaja, želim da i dalje potičete njihovu maštovitost, kreativnost, da razvijate potencijale i budete ono što učitelj treba biti – učitelj koji vodi, koji je podrška, jer time doprinosimo stvaranju bolje budućnosti. Mi ćemo se truditi da vam u tome pomognemo – rekla je Smičić Slovenec.


Stručna suradnica Marta Kokolić ispred prijavitelja pohvalila je ovu inicijativu. - Već drugu godinu za redom omogućeno nam je da dječju ideju koja se rodi pretvorimo u kratkom vremenu u projekt koji će biti realiziran – istaknula je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook