Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju najviše dominira eksperimentiranje mladih s marihuanom te zlouporaba alkohola i pušenje cigareta u sve ranijoj dobi

U KZŽ smo zadnjim istraživanjima dobili podatke da se sve više snižava ta dob, pa se tako spominje već i dob od 11 godina kada djeca prvi put dolaze u kontakt s alkoholom, kaže klinički psiholog Svetislav Joka


Prema pisanju raznih medija u Hrvatskoj su posljednjih godina, u porastu ovisnosti o alkoholu i drogama. Zanimalo nas da li se isto događa i u Zagorju, a za odgovore smo zamolili dipl.psih. – kliničkog psihologa Svetislava Joku iz Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, Odjel za socijalnu medicinu i javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo KZŽ.

Trend smanjenja zlouporabe droga
Kako kaže, 2021. godine je kroz Pompidou obrasce registrirano 6 ovisnika o drogama, dok je 2019. registrirano 14 ovisnika, pa se može zaključiti kako trend zlouporabe droga na području KZŽ ima tendenciju smanjenja. Ipak, tijekom ove godine primjetan je porast dolazaka u Centar. - Na prostoru KZŽ veći je broj osoba koje imaju problem s alkoholizmom ili mladih osoba koje imaju problem prekomjernog konzumiranja alkohola. Moguće da je i na smanjenje broja ovisnika u tretmanu CZPO utjecala i pandemija koronavirusa, zbog mjera socijalnog distanciranja te izbjegavanja fizičkih dolazaka u CZPO. Egzaktne brojke o slučajevima ovisnosti o alkoholu kod odraslih i mladih nemamo, s obzirom da ne postoji registar ovisnika o alkoholu. U okviru savjetovališta Centra za prevenciju ovisnosti, primjetan je porast korisnika koji se javljaju zbog zlouporabe alkohola kod uzrasta mladih, a također i kod odrasle populacije – kaže Joka.


Borba protiv ovisnosti
U našoj županiji postoje brojni mehanizmi za borbu protiv ovisnosti. - Zavod za javno zdravstvo KZŽ provodi brojne radionice i predavanja za roditelje, djecu i mlade, učenike osnovnih i srednjih škola, te cjelokupnu zajednicu s ciljem senzibiliziranja za problematiku ovisnosti. U okviru savjetovališta provodi se individualno i grupno savjetovanje te psihoterapija. U sklopu Odjela za socijalnu medicinu i javno zdravstvo djeluje Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, tim centra čine liječnik specijalist psihijatar, psiholog i medicinska sestra. Sveobuhvatnim multidisciplinarnim pristupom obavljaju se poslovi tretmana bolesti ovisnosti i posljedično problematike mentalnog zdravlja – navodi Svetislav Joka, dodajući da se surađuje s brojnim institucijama, primjerice provodi se sudjelovanje u edukacijama za stručnjake na temu prevencije ovisnosti, tretmana i rada s mladima rizičnog ponašanja u organizaciji Vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, Ministarstva zdravstva te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tu je i tretman zatvorenika - ovisnika o opojnim drogama za vrijeme uvjetnog otpusta u suradnji s Upravom za zatvorski sustav, organiziraju se županijski sastanci sudaca sa Centrom za prevenciju ovisnosti u suradnji sa općinskim, prekršajnim sudovima, općinskim državnim odvjetništvima i županijskim sudom, okrugli stolovi s predstavnicima iz sustava socijalne skrbi, stručni sastanci na temu potrebe za posebnim izobrazbama za službenike koji provode tretman maloljetnih i punoljetnih. ovisnika u centrima za socijalnu skrb. – Tu je i trajna suradnja s MUP-om u smislu zajedničkih preventivnih aktivnosti u školama, sa službenicima iz centara za socijalnu skrb u zajedničkim preventivnim aktivnostima u školama te sa zajedničkim klijentima kao i sa Centrom za socijalnu skrb Krapina-Podružnica Obiteljski Centar u smislu preventivnih aktivnosti te suradnja u radu s klijentima koji imaju dodatne potrebe u tretmanu, suradnja s gradovima, općinama i Županijom, Službom za školsku medicinu i HE službom ZZJZ KZŽ u preventivnim aktivnostima, klubovima liječenih alkoholičara te Sektorom za probaciju Ministarstva pravosuđa.


Prvi kontakt s alkoholom
Na razini HR prema zadnjim istraživanjima spominje se dob od 13 god kada dijete prvi put dolazi u kontakt s alkoholom, najčešće u obiteljskom okruženju, kada im alkohol bude ponuđen od strane roditelja, rodbine ili prijatelja. - U KZŽ smo zadnjim istraživanjima dobili podatke da se sve više snižava ta dob, pa se tako spominje već i dob od 11 godina kada djeca prvi put dolaze u kontakt s alkoholom. S polaskom u SŠ djeca krenu eksperimentirati s opojnim drogama, poglavito marihuanom. Mladima su droge jako dostupne, izdvajaju se marihuana, speed i ecstasy (MDMA). U KZŽ dominira eksperimentiranje djece s alkoholom te najviše marihuanom od psihoaktivnih supstanci – kaže Joka. Dakle, kada se usporedimo s ostatkom Hrvatske, situacija u našoj županiji je takva da imamo manji broj opijatskih ovisnika, najviše dominira eksperimentiranje mladih s marihuanom te zlouporaba alkohola i pušenje cigareta u sve ranijoj dobi, tako da već u 6. razredu OŠ imamo problem djece koji puše duhanske proizvode, zaključuje Joka.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook