Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju će se graditi Centar za starije osobe

Očekuje se odobrenje i početak realizacije projekta izgradnje Centra za starije osobe Lobor


Kako bi odgovorila na jedan od najvećih problema, ne samo na svom području, već i na području cijele Krapinsko-zagorske županije, Općina Lobor, uz partnera Krapinsko-zagorsku županiju, prijavila je projekt izgradnje Centra za starije osobe Lobor na Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

O važnosti ovog projekta govore i podaci o nedostatnoj dostupnosti usluga za osobe treće životne dobi. Naime, na području Općine Lobor, kao i na području susjednih općina i gradova trenutno ne postoji nijedan pružatelj socijalnih usluga za starije osobe, a nedostatak smještajnih kapaciteta vidljiv je i na razini županije.

Upravo zato, Općina Lobor, kroz jedan od najznačajnijih i najvećih projekata na svom području, odgovorit će na ovaj sve veći problem. Naglasila je to i načelnica Ljubica Jembrih objasnivši kako se cijela Hrvatska suočava sa starenjem stanovništva zbog čega je na nedostatak smještajnih kapaciteta za osobe treće životne dobi nužno odgovoriti.

- Naši stariji koji su cijeli svoj radni vijek radili za boljitak Općine Lobor trebaju imati adekvatnu i kvalitetnu skrb. Zbog toga Općina kreće u veliki i značajan projekt koji se odnosi na izgradnju Centra za starije osobe s ciljem da osobama treće životne dobi na svom području možemo pružiti skrb kakvu zaslužuju. Općina Lobor socijalno je osjetljiva općina koja, u suradnji sa svojim udrugama, brine o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, a kroz izgradnju Centra za starije, cjelovita skrb pružat će se i osobama treće životne dobi – rekla je načelnica Jembrih.

Budući da se nedostatak kapaciteta ne odnosi samo na smještaj starijih osoba, već i na manjak sadržaja što utječe na kvalitetu njihovog života, u Centru za starije Lobor, osobama treće životne dobi uz uslugu smještaja nudit će se i izvaninstitucionalne socijalne usluge.

Da upravo takav objekt odnosno institucija nedostaje potvrdila je i zamjenica župana Jasna Petek te izrazila zadovoljstvo što su Krapinsko-zagorska županija i Općina Lobor potpisale sporazum i prijavile projekt za čiju se realizaciju očekuje odobravanje sredstava iz fondova Europske unije u 100-postotnom iznosu.

-Drago nam je što je Općina Lobor iskoristila mogućnost prijave na natječaj jednog tako važnog projekta kao što je Centar za starije osobe. Na području Krapinsko-zagorske županije ima 13 obiteljskih domova i 8 ustanova za starije i nemoćne, sve zajedno kapaciteta za oko 760 osoba što je nedovoljno za potrebe naše županije. Briga o osobama treće životne dobi i briga o starijima i nemoćnima briga je cijele društvene zajednice. Stoga je Krapinsko-zagorska županija spremno prihvatila ulogu obveznog partnera u ovom projektu, jer svojim kapacitetima i iskustvom u pripremi i provedbi mnogih projekata može dati veliki doprinos realizaciji ovog važnog projekta – rekla je zamjenica Petek.

Centar za starije nudit će uslugu smještaja za 93 korisnika, uslugu cjelodnevnog i poludnevnog boravka za troje korisnika, psihosocijalne podrške za 55 korisnika, uslugu pomoći u kući za 127 korisnika te dodatnu uslugu privremenog smještaja za jednog korisnika. Uz ovo, u Centru će se nalaziti i prostor za liječnika obiteljske medicine te odjel za osobe s Alzheimerovim i drugim demencijama.

- Drago mi je da ćemo ovim projektom, osim stvaranja boljih uvjeta za osobe starije životne dobi i unapređivanja njihove socijalizacije kroz stvaranje novih sadržaja, doprinijeti otvorenju novih radnih mjesta na području Općine Lobor što će u konačnici sasvim sigurno potaknuti doseljavanje stanovništva na naše područje – zaključila je Jembrih.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook