Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zaboku od subote kreće naplata kazni onima koji nepropisno odlažu otpad


Jedna od tema o kojoj se najviše i najdulje raspravljalo na sjednici Gradskog vijeća Grada Zaboka, održanoj u četvrtak navečer, bila su pitanja vezana za rad gradske tvrtke Komunalno Zabok d.o.o., čiji je direktor Rajko Turk vijećnicima podnio izvješća o radu, kao i financijsko izvješće za prošlu, 2021. godinu. Većina vijećnika prihvatila je Turkova izvješća, no povela se velika rasprava o brojnim pitanjima vezanima uz problematiku prikupljanja i razvrstavanja otpada, budući da su vijećnici nazočnost direktora Turka na sjednici iskoristili za pitanja koja muče građane Zaboka.


Isto tako, na samoj sjednici, Turk je u više navrata navodio primjere nepropisnih odlaganja otpada na području Grada Zaboka, naglasivši kako je i sam svjestan da za to nisu krivi samo građani Zaboka, već i mnogi iz drugih sredina, koji dolaze na područje grada isključivo s ciljem da nepropisno odlože otpad. Zbog svega toga direktor Turk najavio je kako će Komunalno Zabok od 01. listopada ove godine početi naplaćivati kazne.

Kako nam je pojasnio nakon sjednice, kazne su propisane gradskom odlukom i njihov cilj je prevenirati nepropisno odlaganje otpada. -Kazne su određene odlukom Gradskog vijeća, koje smo mi pretočili u naš cjenik. Kazne nisu rigorozne. Ako netko stavi vrećicu na krivi način, pokraj posude ili slično, kazna je 300 kuna, a ako će pogrešno sortirati, na primjer, da stavi biootpad u miješani komunalni otpad ili obrnuto, onda je kazna 500 kuna. Prvo ćemo ići s kaznama onima koji će 'jako pogriješiti', a oni građani s 'manjim greškama' bit će prvo upozoreni da će i oni biti kažnjeni – pojasnio je Turk.


Kako je rekao, riječ je o preventivi, no istaknuo je kako on osobno smatra da je bitnija edukacija građana. -Moramo preventivno početi s kaznama jer, u suprotnom, čemu uopće u gradskoj Odluci i našem cjeniku kazne, ako se neće kazniti oni koji uporno krše pravila. Međutim, daleko bitnija je edukacija i ja apeliram da se ide na edukaciju. Želim naglasiti da su jedinice lokalne samouprave dužne educirati građane, a ne mi kao izvršitelj usluge. Mi smo svoje educiranje izvršili na način da smo svim korisnicima poslali letke s pravilnicima i uputama na koji način pravilno odlagati i razvrstavati otpad, kao i s rasporedima, s informacijama o lokacijama zelenih otoka i gdje su u kojem momentu reciklažna dvorišta. Znači, građani samo trebaju čitati naše materijale, ali nerijetko ne čitaju i ne gledaju što su to dobili. S druge strane, građani također moraju razmišljati, posebno kod stambenih zgrada, da i oni koji iznajmljuju stanove moraju educirati svoje najmoprimce – apelirao je Rajko Turk.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook