Prethodni članak
Sljedeći članak

U starosnoj je mirovini 18.958 Zagoraca, a prosječna mirovina iznosi 2.500 kuna

U odnosu na protekle dvije godine prosječna zagorska mirovina porasla za oko 149 kuna

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija


Na području Krapinsko – zagorske županije ukupno je 32.593 korisnika mirovina, 246 korisnika manje nego prije dvije godine. U odnosu na protekle dvije godine, prosječna zagorska mirovina porasla je za oko 149 kuna i danas ona iznosi 2.256, 24 kuna. Posljednji su to statistički podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. U starosnoj je mirovini 18.958 Zagoraca, a ona prosječno iznosi 2.503, 65 kuna. Invalidsku mirovinu prima 6.521 umirovljenik s područja Krapinsko – zagorske županije, a prosječno iznosi 1.942, 61 kuna. Obiteljsku mirovinu prima 7.114 stanovnika naše županije, a ona iznosi 1.884, 41 kunu. Riječ o mirovinama koje su ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Dakle, tu nisu uključene vojne i braniteljske mirovine. Prema popisu stanovništva 2011. godine Republika Hrvatska je imala 758.633 stanovnika u dobi 65 i više godina, s udjelom starijih osoba od 17,7% u ukupnoj populaciji. Poljoprivrednu mirovinu u Zagorju prima 1693 korisnika uz prosječnu svotu mirovine u iznosu od 1.325,69 kn.

Tko ostvaruje pravo?

- Zakonima o mirovinskom osiguranju koji su na snazi od 1. siječnja 1999. nije predviđena posebna kategorija poljoprivredne mirovine, već svi osiguranici bez obzira na temelj osiguranja ostvaruju pravo na starosnu, prijevremenu starosnu, obiteljsku ili invalidsku mirovinu. Međutim, treba istaknuti da pojedine kategorije osiguranika na temelju poljoprivredne djelatnosti plaćaju doprinose za obvezno mirovinsko osiguranje po stopi od 10%, što Porezna uprava Ministarstva financija utvrđuje rješenjem – pojasnili su iz HZMO-a. Prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju koji je na snazi, uvjeti za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu su: 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža (koji čini i razdoblje provedeno u osiguranju na temelju obavljanja poljoprivredne djelatnosti za koje su plaćeni doprinosi, kao i za ostale vrste mirovine). Za osiguranike – žene je u prijelaznom razdoblju, do kraja 2026. godine smanjen uvjet navršenih godina života za stjecanje ovog prava te osiguranice u 2019. godini stječu pravo na mirovinu s navršenih 62 godine i 4 mjeseca života i 15 godina mirovinskog staža. Da bi osiguranik mogao ostvariti pravo na prijevremenu starosnu mirovinu treba imati navršenih 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža, a za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika treba imati navršenih 60 godina života i 41 godinu staža osiguranju u efektivnom trajanju. Za ostvarivanje prava na prijevremenu starosnu mirovinu, osiguraniku – ženi je u prijelaznom razdoblju, do kraja 2026. godine smanjen uvjet navršenih godina života, ali i mirovinskog staža. Tako je za stjecanje prava na prijevremenu starosnu mirovinu u 2019. godini uvjet za osiguranike – žene navršenih 57 godina i 4 mjeseca života i 32 godine i 4 mjeseca mirovinskog staža.

Mirovinski staž

Pravo na obiteljsku mirovinu ostvaruje se na temelju ispunjenih uvjeta umrlog osiguranika i budućeg korisnika mirovine. Da bi članovi obitelji umrlog osiguranika mogli ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu, osiguranik treba imati navršenih najmanje pet godina staža osiguranja ili najmanje 10 godina mirovinskog staža ili ako je osiguranik ispunjavao uvjete dužine mirovinskog staža za stjecanje prava na invalidsku mirovinu ili ako je osiguranik bio korisnik starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine. Ako je smrt osiguranika nastala zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, članovi obitelji imaju pravo na obiteljsku mirovinu bez obzira na dužinu mirovinskog staža osiguranika. Staž osiguranja se osiguranicima osiguranima na temelju poljoprivredne djelatnosti utvrđuje na temelju plaćenih doprinosa, prema potvrdi tijela nadležnog za naplatu. Mirovinski staž obuhvaća razdoblje provedeno u osiguranju te se razdoblje navršeno do 31. prosinca 2013., prema zakonskim propisima koji su se primjenjivali do toga dana, računalo u mirovinski staž kao staž osiguranja, staž osiguranja s povećanim trajanjem i posebni staž. Zakonom o mirovinskom osiguranju propisani su uvjeti koje moraju ispuniti članovi obitelji osiguranika kako bi im bilo priznato pravo na obiteljsku mirovinu. Ti su uvjeti posebno propisani za: udovice odnosno udovce, izvanbračne drugove, razvedene bračne drugove s pravom na uzdržavanje, djecu, roditelje i istospolne životne partnere.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook