Prethodni članak
Sljedeći članak

U Starom Golubovcu postavljene dvije poučne ploče

Jednu je u mjestu Velika, a drugu kod novog društvenog doma u Starom Golubovcu


Povodom Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Loborsko ekološko društvo (LED) postavilo je još dvije poučne (informativne) ploče – jednu u mjestu Velika, a drugu kod novog društvenog doma u Starom Golubovcu. Pored dvadesetak članova udruge postavljanju ploča prisustvovala je i Ljubica Jembrih, načelnica općine Lobor. Prema riječima predsjednika udruge LED Božidara Labaša, ovo je samo nastavak akcije da se na ovom području informativnim pločama nadopunjuje poučna staza koja namjernike upućuje na bogatu povijest, znamenitosti i ljepote prirode. Isto tako istaknuo je da općina Lobor redovito pomaže rad udruge.
Na prvoj ploči s jedne strane je tekstom i ilustracijom pod nazivom „Mlinovi doline potoka Velika“ prikazan dvadesetak kilometara dug navedeni potok kao važan čimbenik očuvanja biološke raznolikosti ovog prostora. Pored toga voda iz Velike koristila je ljudima za navodnjavanje sjenokoša, ribolov, u davnini za natapanje konoplje za platno, pralje, a snaga vode za mlinove kojih je nekad bilo čak 14. Obale vodotoka Velike sada su većinom zarasle u vegetaciju. O svemu tome prisutnima je govorio Andrija Smetiško, bivši načelnih općine Lobor. S druge strane ploče pod nazivom „Bogatstvo voća i cvijeća“ prikazana je fotografijama i tekstom brojnost starinskih vrsta jabuka, krušaka i ostalog voća, te samoniklog bilja i cvijeća koje krase brežuljke Hrvatskog zagorja pa i ovog kraja. Gotovo svako seosko domaćinstvo u ovim krajevima ima barem jednu ili više starinskih voćaka jabuka, krušaka, šljiva, marelica, breskva, starih sorti trešnje, višnje, mušmule, murve, marelice, oskoruše itd. Isto tako u proljeće, ljeto ili jesen može se vidjeti obilje samoniklog bilja i cvjetova.

 

Druga ploča s jedne strane pod nazivom „Rudarstvo u Starom Golubovcu“ govori o bogatoj povijesti rudnika mrkog ugljena, o važnosti rudnika za brojne obitelji okolnih sela i zaselaka čiji su mnogi članovi bili rudari, o bujanju života u vrijeme rada rudnika, kao i o popularnoj maloj parnjači („rajži“) koja je po uskotračnoj pruzi između Starog i Novog Golubovca u vagonetima prevozila iskopani ugljen. S druge strane ove ploče pod nazivom „Brdski travnjaci na Inanščici“ lijepim fotografijama i stručnim tekstom prikazano je bogatstvo prirodnih travnjaka na kojima su evidentirane brojne vrste trava i ostalog raslinja među kojima i vrlo lijepi kačunak. Da bi se sačuvali travnjaci Loborsko ekološko društvo pokrenulo je košnju livade u Vučikovcu na kojoj je zabilježeno ukupno 75 svojti biljaka. O svemu tome govorio je Dragutin Labaš kao jedan od autora tekstova i fotografija navedenih ploča.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Predmet na kolniku na autocesti A1 na 350. km između čvora PRGOMET i čvora VRPOLJE u smjeru Zagreba. Molimo korisnike za pojačan oprez.   Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski. Mogući su odroni. Zbog povremeno jakih pljusk...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program