Prethodni članak
Sljedeći članak

U SAD-u uhitili ratnog zločinca iz Krajine. Čovjeku odsjekao ruku kojom se rukovao s Tuđmanom

Fotografija je ilustrativnog karaktera i nije ni u kakvoj vezi s navedenim događajem


Ratni zločinac Jugoslav Vidić uhićen je u četvrtak u Ohiju. Optužili su ga zbog imigracijske prijevare, odnosno da je lagao američkim imigracijskim i policijskim službenicima o svojoj vojnoj službi i umiješanosti u politički i etnički motivirani napad na civile u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata, javljaju 24 sata.

Vidić (55), koji je živio u Parma Heightsu, navodno je dao više lažnih izjava u svojoj uspješnoj molbi za status zakonitog stalnog boravka, uključujući lažnu izjavu da je njegova jedina vojna služba bila u JNA od 1988. do 1989. godine. Izostavio je da je služio u vojsci Krajine i njezinim prethodnicama od 1991. do 1995. Optužnica navodi da je Vidić lažno izjavio da nikada nije bio optužen za kršenje zakona iako je 1998. godine u odsutnosti osuđen za ratni zločin u Hrvatskoj te je lažno rekao da nikada nije sudjelovao u ubojstvu osobe zbog nacionalnog podrijetla ili političkog uvjerenja.

Vidić je dobio 20 godina zatvora pravomoćno za okrutno ubojstvo Stjepana Komesa. U krugu Gavrilovića 16. rujna 1991. godine ubijeno je troje muškaraca, a Vidića se tereti da je tog dana u oklopnom vozilu ušao u krug tvornice. On je Komesa izvukao iz skupine zarobljenika te mu odsjekao ruku u laktu, jer se ranije rukovao s predsjednikom Franjom Tuđmanom prilikom njegova posjeta Petrinji. Komes je od rane iskrvario te je nakon Oluje ekshumiran i identificiran, pišu 24 sata.

Vidić je emigrirao u Sjedinjene Države kao izbjeglica 1999. Njegov zahtjev da postane zakoniti stalni stanovnik odobren je 2005. Vidić je također optužen da je lagao agentima za provođenje zakona 2017. kada su ga ispitivali o njegovom zahtjevu za imigraciju.

Vidić se tereti za jednu točku posjedovanja zelene karte koja je pribavljena materijalno lažnim izjavama i jednu točku za davanje lažnih izjava federalnom agentu. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu maksimalna kazna od 10 godina zatvora za prvu optužbu i maksimalnu kaznu od pet godina zatvora za drugu, pišu 24 sata.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook