Prethodni članak
Sljedeći članak

U loborskoj osnovnoj školi otvoren poseban razredni odjel za djecu s teškoćama u razvoju

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održana je i prezentacija o osobama s invaliditetom, razna natjecanja i kviz za učenike, a svoja iskustva i igru u invalidskim kolicima prezentirali su članovi Košarkaškog kluba invalida Varaždin.

  • U posebnom razrednom odjelu zasada je troje učenika s teškoćama u razvoju

    U posebnom razrednom odjelu zasada je troje učenika s teškoćama u razvoju




U OŠ Franje Horvata Kiša Lobor danas je održana prigodna svečanost i predstavljanje posebnog razrednog odjela za djecu s teškoćama u razvoju.  U posebnom razrednom odjelu zasada je troje učenika koji dio predmeta uče po posebnom programu, a ostatak predmeta s drugima učenicima u svom matičnom razredu.

  - Posebno razredno odjeljenje za djecu s teškoćama u razvoju koji radi od proljeća ove godine je kruna našeg  sedmogodišnjeg nastojanja da djeci s teškoćama u razvoju pomognemo najviše što možemo. U početku su učitelji  djecu s teškoćama u razvoju velikodušno primili u razred, makar nisu imali nikakvu potporu. Kasnije su se ipak država i Županija te Udruga Sveta Ana pobrinuli da djeca i učitelji dobe pomoćnike u nastavi. Međutim, ovakav posebni razredni odjel za djecu s teškoćama je najviše što školski sustav može pružiti da djecu budu integrirana. U posebnom razrednom odjeljenju djeca s prof. rehabilitatoricom  uče hrvatski, matematiku,  prirodu te posebne vještine, a djelomično su integrirani u svoje matične razrede - rekao je ravnatelj loborske osnovne škole Krešimir Krivdić te dodao da su podršku kod osnivanja dali i pomogli KZŽ, Općina Lobor  te četiri loborska obrtnika u uređenju. Posebna zahvala, kaže ravnatelj Krivdić, ide roditeljima te djece koji su to sve i pokrenuli.

Na predstavljanju posebnog razrednog odjeljenja bila je i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek. - Prije svega KZŽ kao osnivač 30 osnovnih  i 9 srednjih škola naše županije podupire toleranciju, različitost i integraciju  učenika s teškoćama u redovne uvjete,  i tom u smislu osiguravamo sredstva  za pomoćnike u nastavi zajedno s našim gradovima i općinama. No, uvijek postoji jedan dio djece koji ne može biti u redovnom sustavu odgoja već treba nešto više.  Upravo u tome pomaže ovakav posebni razredni odjel u okviru matične škole – rekla je Petek te istaknula da je ovo  korak  više koji će omogućiti da se djeca s izraženijim  poteškoćama školuju na području,  i ostanu u svojoj lokalnoj zajednici, zajedno sa svojim vršnjacima. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook