Prethodni članak
Sljedeći članak

U Krapini održan 4. Dan bajki i priča, ove godine ponovno uživo

Dane bajki i priča organizirali su Hrvatsko knjižničarsko društvo, Knjižničarsko društvo Krapinsko-zagorske županije i Srednja škola Krapina


U subotu je u Srednjoj školi Krapina i Maloj dvorani POU održano četvrto izdanje Dana bajki i priča pod nazivom Baj(kaj)mo i pri(ča)jmo s ma(što)m. 4. Dan bajki koji je nakon virtualnog 3. izdanja održan ove godine ponovno održan uživo, okupio je 50-ak sudionika pred kojima je bio bogat cjelodnevni program.


Predstavljanje knjige Vilinsko igrišče
Jutarnji dio programa započeo je predstavljanjem knjige „Vilinsko igrišče: hrvatske bajke, priče, legende i vjerovanja“ nastale u okviru 3. Dana bajki, a u kojoj su prikupljene bajke, priče i legende s područja cijele Hrvatske. Nakon virtualnog izdanja, ova vrijedna publikacija u izdanju Hrvatskog knjižničarskog društva i Knjižničarskog društva KZŽ ugledala je svjetlo dana i u tiskanom obliku. O knjizi su putem mreže govorile recenzentica Dijana Zalar, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva Dijana Machala te uživo urednice Danica Leštek, Ines Krušelj-Vidas i Zorka Renić.
Kao uvod u otvorenje događanja, muzejska pedagoginja Dvora Veliki Tabor, Kristina Pavlović podsjetila je na legendu o Veroniki Desinićkoj, a potom je uslijedilo otvorenje prilikom kojeg su se prisutnima obratili ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozijan, predsjednica HKD-a Dijana Machala i predsjednik Knjižničarskog društva KZŽ Davor Žažar. Uslijedila su predavanja Marine Gabelice „Pripovjedanje kao most između virtualnog i osjetilnog“ te Fride Biščan koje je sudionike skupa upoznala s projektom Nacionalne i sveučilišne knjižnice TRACE. Popodnevni dio programa ponudio je rad u radionicama koje su održali Jasna Held, Margareta Peršić, Tomislav Keglević, Martina Stažnik i Sanja Pribić.


„Cilj nam je profilirati Krapinsko-zagorsku županiju kao bajkovitu županiju“
Završni dio događanja pod nazivom „Pričom te zovem – pričanje bajki i priča za odrasle“ održan je u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta. Publiku su zabavile, nasmijale i poučile životnim vrijednostima uvjerljive interpretacije poznatih pripovjedačica Jasne Held i Margarete Peršić, a vrlo uspješno im se pridružila i Ines Krušelj-Vidas ispričavši dvije priče na kajkavskom dijalektu.


– Glavni cilj projekta je profilirati Krapinsko-zagorsku županiju kao bajkovitu županiju u skladu sa sloganom Bajka na dlanu. Željeli smo ponuditi nov, svjež sadržaj koji ne korelira s ostalim manifestacijama u Županiji. Ovim našim projektom želimo obogatiti program rada u vrtićima, školama i knjižnicama. Poznato je da se traže načini kako će se djecu privući knjizi i čitanju, a posebno ove godine koja je proglašena Godinom čitanja. Naš način je sadržan u rečenici: Pripovijedanjem prema čitanju! – rekla nam je voditeljica projekta Danica Leštek.
Dane bajki i priča u skladu s epidemiološkim mjerama organizirali su Hrvatsko knjižničarsko društvo, Knjižničarsko društvo Krapinsko-zagorske županije i Srednja škola Krapina, a financijski podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Krapinsko-zagorska županija i Grad Krapina. 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook