Prethodni članak
Sljedeći članak

U Gupčevom kraju kontinuirani rast posjećenosti i noćenja

Bogati sadržaji, atraktivne znamenitosti i manifestacije, kvalitetan smještaj i gastro ponuda sve više čine Donju i Gornju Stubicu popularnima među turistima


Statistički podaci svake godine govore o kontinuiranom rastu interesa za Gupčev kraj, pa je tako u zadnje četiri godine broj dolazaka povećan za čak 50 posto, a noćenja za 40 posto. Iz Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica kažu kako ih posebno veseli što se za Gupčev kraj itekako čuje i van granica Lijepe naše, obzirom da su tijekom lanjske godine u Gupčevom kraju, osim domaćih, najviše boravili turisti iz Slovenije, Njemačke, Bosne i Hercegovine te Austrije i Češke. Tako je lani ostvareno 19.377 dolazaka, što je povećanje od 12 posto u odnosu na 2018. te 41.277 noćenja, što je također povećanje u odnosu na godinu prije, od čak 11 posto.

Privlačna destinacija

Rast bilježe svake godine, otkako su se Gornja i Donja Stubica udružile u jednu turističku zajednicu, a obzirom na ovaj trend i potrebu za dodatnim ležajevima svake godine, od 2019. otvorene su i tri nove smještajne jedinice od strane privatnih iznajmljivača, dvije u Pustodolu u Donjoj Stubici i jednu u Šagudovcu u Gornjoj Stubici. Trenutno raspolažu s preko 350 ležajeva. Tu su dva hotela i jedan kamp, jedan pansion i 16 privatnih iznajmljivača. – Turisti najviše posjećuju kulturnu baštinu Gupčevog kraja, odnosno Dvorac Oršić, Spomenik Matiji Gupcu, Gupčevu lipu i Hižakovec – rodno mjesto Matije Gupce, dok je djeci vrlo interesantan Spomen park Rudolfa Perešina. Uglavnom traže objekte koji nude tradicijsku, autohtonu hranu, stoga pozivamo ugostitelje da takvu hranu čim više imaju u svojoj ponudi, poput žganaca, strepe, čvaraka te proizvoda domaćih OPG – ova. Mnogim je turistima vrlo važan odmor i šetnja u prirodi, što je dakako povezano i s kupanjem u Termama Jezerčica – kažu iz Turističke zajednice.

Rekordna godina u Termama

Upravo su Terme Jezerčica i prošle godine imale rekordnu godinu po ostvarenim broju noćenja, broju kupača i financijskih prihodima. Njihov su hotel i kamp zajedno ostvarili 34.868 noćenja (2018. je ostvareno 31.126 noćenja), od čega je 6.336 ostvareno u kampu kojem je to bila druga godina poslovanja, odnosno prva koju se moglo u cjelini analizirati, obzirom da je kamp otvoren 2018. – U smještajnom dijelu, najjači segment lani bili su kongresni gosti. Interes za kamp iz mjeseca u mjesec sve je veći. Najviše gostiju i dalje je iz Hrvatske, no upravo kamp privlači strane goste, iz Slovenije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Austrije, zemalja Beneluxa i Danske – kaže direktor Termi Jezerčica Elvis Pavleković, dodavši kako su izuzetno zadovoljni kupališnom sezonom, obzirom da su imali oko 180 tisuća kupača. Istaknuo je i kako je u smještajnom dijelu visoka popunjenost i tijekom zimskih mjeseci, iako su ove godine odmorišni hoteli i slični objekti uskraćeni za dodatni tjedan zimskih praznika kojega su gosti dosada, poglavito iz Istre, Kvarnera, Dalmacije i Zagreba, provodili u termama. Osim povećanja plaća, i ove godine im je u planu ulaganje u infrastrukturu, obnovu soba i bazena.

Vrlo posjećene manifestacije

Gupčev kraj svojim turistima svake godine, osim onih starih i već svima poznatih, nudi i neke nove manifestacije kojima mogu popuniti svoje vrijeme koje su odlučili iskoristiti u Donjoj i Gornjoj Stubici. Seljačka buna tako je i dalje manifestacija broj jedan, krevet više traži se svake godine, a vrlo su posjećeni i Susreti za Rudija te Ljeto u Oršiću, koje je u planu i ove godine, a lani je po prvi puta posjetiteljima pružilo jedan novi i poseban doživljaj ljetnog kina na otvorenom. U 2019. organizirane su po prvi puta i dvije nove manifestacije, Kulinarski show 'Humanitarni obrtnički lonec' i 'Ljeto u Donjoj Stubici', koje će se organizirati i ove godine, baš kao i Znanstveni piknik u Dvorcu Stubički Golubovec, koji je u rujnu privukao izrazito veliki broj posjetitelja te Viteški turnir, u čiju seoganizaciju Turisička zajednica ove godine uključuje. Obzirom na bogate sadržaje u kraju, kvalitetan smještaj i gastro ponudu, ne čudi kako su u Gupčev kraj i lani stigle brojne nagrade. Tako je na Danima hrvatskog turizma dodijeljena nagrada Termama Jezerčica za treći najbolji mali kamp u Hrvatskoj, Klijet Lojzekova hiža primila je nagradu Simply the best za izvrsnost i kvalitetu usluge, a Turističkoj je zajednici Obrtnička komora KZŽ dodijelila srebrnu plaketu za djelovanje i doprinos Obrtničkoj komori na području obrtništva.

Babičini kolači

Viteški turnir

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook