Prethodni članak
Sljedeći članak

Na obnovi crkve Majke Božje Jeruzalemske kontinuirano se radi od 2009. godine

Ove godine, radovi na crkvi na Trškom Vrhu obuhvatili su nastavak sanacije zidane konstrukcije u zoni trijumfalnog luka crkve, istočne pojasnice velikog svoda i pojasnice svoda svetišta


Najpoznatija krapinska crkva, crkva Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu, građena od 1750. -1761. godine, predstavlja jednu od najljepših baroknih crkava u ovom dijelu Hrvatske. Crkva se ponosi bogato izrađenim oltarima iz zagrebačke radionice Antona Merzia, umjetničkim slikama Antona Lerchingera iz Rogateca te rijetkim orguljama majstora Antona Römera iz Graza. Uokolo crkve nalazi se cinktura građena u obliku osmerokuta, a u svakom je kutu podignuta mala kula za kapelicu. To su redom kapele: Kapela Lurdske Gospe, Kapela sv. Emerika, Kapela sv. Izidora seljaka, Kapela sv. Ivana i Pavla mučenika. Uz cinkturu je kapela Uskrsnuća Isusova kao završetak černaest postaja križnog puta. Godine 1898. krapinski župnik Stjepan Vukovinski dao je obnoviti cinkturu. Zidovi cinkture i prije su bili oslikani slikama čudotvornih djela Majke Božje Jeruzalemske. Stare slike tada je obnovio slikar Lovro Sirnik iz Trškog Vrha.

Hrvatski restauratorski zavod

O crkvi se i dalje vodi računa. Hrvatski restauratorski zavod, uz nadzor Konzervatorskog odjela u Krapini, u okviru raspoloživih sredstava, radi na obnovi i sanaciji crkve Majke Božje Jeruzalemske u kontinuitetu od 2009. godine. Od tada su izvedeni radovi sanacije temelja sakristije te drenažni sustav oko crkve. Započela je i sanacija oštećenja zidane konstrukcije crkve i dovršeni su konzervatorsko – restauratorski radovi na zidnoj slici u svodu svetišta, sazanjemo od Marije Šiško Omrčen iz Ministarstva kulture. - Konkretno, u 2018. godini radovi su obuhvatili nastavak ojačanja zidane konstrukcije u zoni potkrovlja (donja zona zidova zvonika) i ojačanje zidova i svodova pjevališta i crkve u zoni iznad pjevališta ugradnjom sustava ojačanja konstrukcije karbonskim vlaknima. Također, ugradnjom spona od nehrđajućeg čelika sanirane su pukotine u svodovima pjevališta i sakristije. Prije toga djelatnici HRZ-a obavili su sondiranja oslika u predviđenim zonama intervencije. Na te je radove u 2018. godini utrošeno 400 tisuća kuna – navodi Šiško Omrčen.

Planovi za dalje

Prošle godine, radovi su obuhvatili nastavak sanacije zidane konstrukcije u zoni trijumfalnog luka crkve, istočne pojasnice velikog svoda i pojasnice svoda svetišta, na što je utrošeno 300 tisuća kuna. U predstojećem razdoblju, planira se nastavak radova sanacije zidane konstrukcije crkve (zone svetišta i bočne kapele) te početak konzervatorsko-restauratorskih radova na zidnom osliku u unutrašnjosti crkve. Projekcija troškova za 2020. godinu iznosi 360.000 kuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook