Prethodni članak
Sljedeći članak

U 10 godina u Zagorju poginula 22 'bajkera'. Iskusni Goran otkriva uzroke


Foto: Ilustracija/ Arhiva / Pixsell

U petak, prvog dana mjeseca rujna, oko 23:15 sati, na DC 1, u visini Zaboka, došlo je do prometne nesreće u kojoj su dvije osobe zadobile teške tjelesne ozljede. PU krapinsko – zagorska u svom je priopćenju navela i detalje prometne nesreće, odnosno, njene uzroke, ali i posljedice. "Do prometne nesreće došlo je kada je 39-godišnji hrvatski državljanin upravljao motociklom iz smjera Zaboka u smjeru Svetog Križa Začretje, pod utjecajem alkohola od 0,57 promila, a na motociklu je prevozio 28-godišnjeg hrvatskog državljanina te, nakon pretjecanja osobnog automobila i teretnog automobila s poluprikolicom, motocikl nije držao na sredini obilježene prometne trake i na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika. Tom prilikom vozač je motociklom prešao van ruba kolnika na travnatu bankinu gdje je došlo do udara prednjeg dijela motocikla u prometni znak i slijetanja u odvodni kanal. Vozač motocikla i putnik na motociklu prevezeni su u Opću bolnicu Zabok gdje su im utvrđene teške tjelesne ozlijede", navela je policija u svom priopćenju.


Najgora 2013.

Da je situacija alarmantna na neki način pokazuje i grozna činjenica kako vijest da je netko ozlijeđen pri padu s motocikla, nama koji redovito pratimo policijska izvješća, na neki način donosi svojevrsno olakšanje, budući da odmah postanemo svjesni kako je moglo biti puno gore. – Sva sreća da nitko nije poginuo – prvo je što nam u tim trenucima padne na pamet.

Nažalost, od 2013. godine do posljednjeg dana kolovoza ove godine, dakle, u nešto manje od deset godina, čak 22 puta nismo mogli izgovoriti tu rečenicu kad su pitanju vozači i putnici motocikala i mopeda, ali, nažalost i četverocikala, popularnih 'quadova'. Upravo toliko ih je, dakle dvadeset i dvoje, poginulo u posljednjih deset godina. Najgore je bilo upravo 2013. godine, kada su poginuli jedan putnik motocikla, tri vozača mopeda i tri vozača motocikla, dok je već godinu kasnije ta crna brojka i više nego prepolovljena. Te su 2014. godine, naime, smrtno stradala dva vozača mopeda i jedan vozač motocikla. Najsretnija je bila 2015. godina, kada nije bilo smrtno stradalih u ovim kategorijama vozača, a ista stvar se ponovila i 2020. godine. Ostalih godina u ovom razdoblju zabilježene su po dvije pogibije, a 2019. godine, kao i 2022. godine smrtno je stradao jedan vozač motocikla, odnosno, mopeda godišnje. Nažalost, u prvih osam mjeseci ove, 2023. godine, već smo zabilježili dva smrtna slučaja, odnosno, dvije pogibije vozača motocikla.


Prometne nesreće

Kad su u pitanju brojke, nije na odmet spomenuti i podatke da je na području Policijske uprave krapinsko - zagorske trenutno registriran 1831 moped, 2628 motocikl, 102 četverocikl i 11 lakih četverocikla. No, pomalo zastrašujuća je brojka prometnih nesreća u kojima su sudjelovali. Naime, kako doznajemo iz PU krapinsko - zagorske, do 31. kolovoza ove godine, dakle, prije ove nesreće u petak, tijekom proteklih deset godina zabilježeno je sveukupno gotovo četiristo prometnih nesreća u kojima su sudjelovali motociklisti, točnije, njih 397, a od ukupnog broja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali, u njih čak 290 upravo su motociklisti bili krivi za prometnu nesreću.


Premalo iskustva

O ovoj temi razgovarali smo i s Goranom Lepčinom, iskusnim motociklistom iz Oroslavja, i jednim od osnivača tamošnjeg poznatog Moto kluba 'Zagorski orlovi'. - Nije to problem samo na području Krapinsko – zagorske županije, već, nažalost u čitavoj Hrvatskoj. S jedne strane, vrlo snažni motori danas su dostupni svima. Svaki mladi vozač, bez ikakvog iskustva može doći u trgovinu, provući karticu i na rate kupiti vrlo snažan motor s velikom kubikažom. Za to bi možda bilo rješenje da se, kao i kod osobnih automobila, uvede limit snage motora za mlade vozače. Pa kad na slabijim i lakšim motorima steknu iskustvo te se nauče disciplini, bit će sigurniji u prometu na jačim motorima. Vidim na svom primjeru da sam, nakon 15 godina vožnje motora, stekao iskustvo u različiti situacijama koje su se dešavale ili se mogu desiti tijekom vožnje, na određene opasnosti u kojima se možete naći, tako da sam sad puno pažljiviji pa samim time i sigurniji u vožnji – ispričao nam je Lepčin te dodao kako je vrlo dobro da se mladi vozači motocikala učlane u moto klubove. – U moto klubovima, kroz naša zajednička druženja, ali i vožnje u koloni, zapravo puno educiramo mlade vozače. I nakon svake vožnje redovito ih upozoravamo i skrenemo im pažnju na greške koje su radili tijekom vožnje te ih, na neki način, discipliniramo – kaže nam Lepčin.


Važnost opreza

Također, u razgovoru s Goranom smo se kratko dotaknuli i vječne teme, jesu li i u kojoj mjeri motociklisti svjesni da su, zapravo, 'jedna točkica' u retrovizoru vozača automobila te da upravo zbog toga moraju biti dodatno oprezni. – Da, svjesni smo toga. Nažalost, dešava se sad u zadnje vrijeme da je bilo stradalih vozača koji su bili nešto stariji, čak blizu 70 godina. U tim godinama vjerojatno već sposobnost pravovremenog uočavanja opasnosti i pravovremene reakcije pada, ali da, svjesni smo da mi moramo dodatno paziti i voditi računa o tome kako postoji mogućnost da nas vozač automobila neće primijetiti, zbog čega se nerijetko događa da nam ponekad oduzmu i prednost prolaska, što, nažalost, često završi teškom prometnom nesrećom. No, ipak, ponavljam, edukacija i limitiranje snage motora za mlade vozače nešto je što bi, prema mome mišljenju, zasigurno najviše pomoglo u podizanju razine sigurnosti motociklista u prometu – zaključuje naš iskusan sugovornik, Goran Lepčin.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook