Prethodni članak
Sljedeći članak

[TUŽNE SLIKE] Župan Kolar pobijesnio zbog smeća u rijeci Krapini: 'Stao sam i nisam mogao vjerovati'


Velike količine padalina koje su proteklih tjedana padale u Zagorju podigle su i vodostaje rijeka i potoka, a na nekim mjestima pojavile su se i manje poplave. Većina te vode iz istočnog i sjevernog dijela Zagorja na koncu završi u rijeci Krapini, u koju sa sobom ponese i sve ono smeće koje nesavjesni građani bacaju u prirodu.

Na mjestima gdje su vodotoci rijeka uređeni u kanale, smeće se nema gdje zaustavljati i nakupljati, no, tamo gdje su vodotoci prirodni i zaštićeni, nerijetko se nađe lokacija na kojoj se smeće zaustavlja i nakuplja.

Upravo je na takvu jednu lokaciju ovih dana naišao župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar i to ni manje ni više nego u Zaboku, u rijeci Krapini, uz Prilaz dr. Franje Tuđmana, nasuprot benzinske postaje Crodux. Otkrio nam je to u jednom razgovoru te podijelio s nama ljutnju, pokazivajući nam fotografije koje je snimio mobitelom.

-Pogledajte ovo. Ovo je tužna slika. Stao sam i nisam mogao vjerovati da se to nalazi, praktički, u centru Zaboka. To je dokaz da još uvijek ima neodgovornih ljudi koji, umjesto da sortiraju otpad, nose ga i bacaju u prirodu i u vodotoke. Ovo je slika koju svi moraju vidjeti, da se opametimo i da čuvamo okoliš zbog, prije svega, sebe i svoje djece, ali na kraju i zbog onih turista koji dođu na područje Krapinsko – zagorske županije. Nadam se da će ove slike potaknuti one koji su to napravili da više to ne rade – vidno ljutit govorio nam je župan Kolar pokazujući nam fotografije koje je snimio.

Kako nam je rekao, odmah je kontaktirao nadležne i tražio da se to očisti. -Nazvao sam gospodina Tomislava Sutona iz Hrvatskih voda, kojem je u nadležnosti ovaj naš kraj, i rekao je da će to oni riješiti. Ponudio sam i našu pomoć, ukoliko bude potrebna. No, ponavljam, to što se zaustavilo u Zaboku, to će se počistiti i riješiti, ali mene užasno brine i ljuti kako je uopće kroz cijeli tok rijeke Krapinice i rijeke Krapine, u koju se Krapinica ulijeva, takva količina smeća uopće došla u rijeku. To je tragedija – ljuti se župan, kojeg smo pitali ne postoji li možda kakva mogućnost da je to sve smeće došlo iz jednog 'izvora', odnosno, da je s nekog poplavljenog područja voda nekom odnijela vreće sa smećem ili nešto slično.

No, Kolar kaže kako misli da to nije slučaj. - Ja sam siguran da to nije iz jednog izvora, nego to pojedinci bacaju manje količine u prirodu, u kanale, u rijeku, a onda ih voda odnese i nakupi se na jednom mjestu – konstatirao je.

Na kraju, poslao je i kratku, ali jasnu poruku svim stanovnicima Krapinsko – zagorske županije. - Mi smo turistička destinacija. Zagorje zeleno. I ja molim, apeliram, tražim, zahtijevam..., kako kome paše, neka si svatko izabere onu riječ koja će ga najviše motivirati, ali neka to više ne radi – rekao je Kolar.

Na koncu, i mi smo kontaktirali spomenutog Tomislava Sutona iz Hrvatskih voda, koji nam je potvrdio da ga je župan upoznao s problemom u Zaboku te da će to riješiti tijekom idućeg tjedna. – Zbog situacije na terenu nismo išli odmah, da ne bismo napravili još i neku štetu bagerom, s obzirom kakvo je sad trenutno stanje korita rijeke. Sad se to suši, a za nas bi još najbolje bilo da se smrzne, jer onda to bez ikakve štete riješimo za čas. No, u svakom slučaju, idući tjedan ćemo to počistiti – obećao nam je Suton.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook