Prethodni članak
Sljedeći članak

TRAGEDIJA U IVANCU Detalji o smrti novorođenčeta, javile se i primalje : „Sustav zatvara oči“

Majka je ostala u bolnici na liječenju, javlja PU varaždinska


Jutros smo pisali kako je pri porodu u ivancu umrlo dijete. Danas se o detaljima oglasila i varaždinska policija.

Otkrivaju da je žena rodila muško dijete, ali nije davalo znakove života. Reanimirano je tijekom prijevoza u varaždinsku bolnicu gdje je reanimacija i nastavljena. Nažalost, spasa za bebu nije bilo te su liječnici proglasili smrt.

U bolnicu je prebačena i žena koja je zbrinuta i zadržana na daljnjem liječenju.

Policija i dalje provodi mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog nesretnog događaja, poručili su iz PU varaždinske.

Priopćenjem se javila i Hrvatska komora primalja. Smatraju da dužni iznijeti svoj stav te se u objasnili situaciju oko poroda kod kuće.

"Porođaj kod kuće nije adekvatno zakonski reguliran u Hrvatskoj, sukladno pozitivnim zakonskim propisima i Planu i programu mjera zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, porođaji se organizirano obavljaju u zdravstvenim ustanovama. No, svjedoci smo da određeni broj žena želi porođaj u kući i spremne su ga ostvariti po svaku cijenu čak i ako nemaju stručnu pomoć. U međuvremenu se žene porađaju kod kuće uz pomoć ili primalja iz inozemstva ili, što je nedopustivo i opasno, uz pomoć osoba koje nemaju medicinsku naobrazbu, koje su u neuređenom i neregularnom sustavu prisvojile previše ovlasti i počele se (nedopustivo) miješati u struku i asistirati kod kućnih porođaja. Nažalost u tako neuređenom sustavu, bilo je pitanje vremena kada će neki takav porođaj završiti tragično", napisali su iz komore primalja te dodali:

Hrvatska komora primalja svakako podržava osnivanje privatnih praksa primalja pa i obavljanje porođaja u kući, ali isključivo i jedino uz prisutnost stručnog zdravstvenog djelatnika (prvostupnice primaljstva) te kod nisko rizične trudnoće i u kontroliranim uvjetima.

Porođaji u kući su Europskoj uniji omogućeni te smatramo shodnim da se porođaji u kući reguliraju i u Hrvatskoj, no apsolutno uz detaljno propisane pretpostavke i uvjete. Tragični događaji, kao predmetni događaj, bi se mogli spriječiti zakonskim reguliranjem porođaja u kući i propisivanjem svih nužnih pretpostavki.

Sukladno čl. 15. b Zakona o primaljstvu („Narodne novine“ broj 120/08, 145/10) djelatnost prvostupnice primaljstva obuhvaća, između ostalog, i vođenje fiziološke trudnoće i porođaja na svim razinama zdravstvene zaštite te je prvostupnica primaljstva prema tome zdravstveni djelatnik koji je apsolutno adekvatan i kompetentan nadzirati porođaje u kući.

Napomenuli bismo da apsolutno oštro osuđujemo nadziranje porođaja u kući od strane osoba koje nisu zdravstveni djelatnici, no ujedno smo i svjesni činjenice da žene koje su se odlučile roditi u privatnosti svog doma, nemaju adekvatnu podršku niti pomoć od strane zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Stoga apeliramo na promptno reguliranje porođaja u kući u RH kako bi se događaji kao ovakav spriječili. Ne moramo izmišljati „toplu vodu“, nedavno je u Sloveniji donesen akt koji govori o kućnim porođajima i koji bi samo dijelom trebalo prilagoditi hrvatskim uvjetima.

Kućni porođaj nije sigurna opcija za svaku ženu, ali za one koje se ipak odluče na takvu vrstu skrbi, njima treba pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu. S time što zatvaramo oči i pretvaramo se da takvi porođaji u Hrvatskoj ne postoje nismo ništa postigli, jer oni postoje i neželjeni događaji će

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook