Prethodni članak
Sljedeći članak

Radovi na izgradnji nove državne ceste kroz humsku poslovnu zonu dobro napreduju

Uskoro se može očekivati postavljanje asfaltnog tepiha na navedenom dijelu dionice


Radovi na izgradnji nove državne ceste DC 233 kroz poslovnu zonu Drajža dobro napreduju i ukoliko to vremenske prilike dozvole uskoro se može očekivati postavljanje asfaltnog tepiha na navedenom dijelu dionice. Doznajemo to od načelnika Huma na Sutli Zvonka Jutriše. Donji postroj je gotovo završen, uređeni su kanali s lijeve i desne strane, formirani su pokosi uz cestu te izgrađena pješačka staza odnosno nogostup koji prati čitavu dionicu ceste. Riješene su sve instalacije na ulazu na tu cestu, a ovih se dana započinje s izgradnjom potpornih zidova na raskrižju postojeće ceste kroz naselje Drajža te nove državne ceste.

Rotor kod skretanja s državne ceste DC 206 prema poslovnoj zoni

Riječ je izgradnji prve dionice nove državne ceste kroz humsku poslovnu zonu u duljini 1.600 metara na potezu od Stražaplastike do OMC-a Hrvatska. Investitor su Hrvatske ceste, a izvođač radova Colas iz Varaždina. Paralelno su vođene aktivnosti na rješavanju imovinsko – pravnih problema i otkupa potrebnog zemljišta za izgradnju rotora i spojne ceste. Izgradit će se rotor kod skretanja s državne ceste DC 206 prema poslovnoj zoni te 300 metara spojne ceste. Uskoro bi se i za taj dio ceste i rotora trebala izdati lokacijska i građevinska dozvola.

Aktivnosti Općine

Podsjetimo, Općina Hum na Sutli je prema sporazumu s Hrvatskim cestama "odradila" kompletnu dokumentaciju uključujući i ishođenje građevinske dozvole proceduru izvlaštenja. Općina je za te aktivnosti uložila cca milijun kuna, dok su Hrvatske ceste obeštetile vlasnike zemljišta na kojima se gradi nova državna cesta. Prva faza radova vrijedna je cca 21 milijun kuna. Nova cesta kroz gospodarsku zonu višedesetljetni je san Humčana i gospodarstvenika Huma. Značajna je to investicija države, a ponajprije za gospodarstvo Huma na Sutli koje čini gotovo trećinu gospodarstva Krapinsko – zagorske županije.

Cesta sve do GP Mali Tabor

Danas u zoni radi 5 gospodarskih sustava koji ukupno zapošljavaju više od 1200 radnika, a dosadašnja cesta bila je uska i neprikladna za toliki teretni promet šlepera, a tim više jer na toj dionici žive i stanovnici naselja Drajža, čija je životna sigurnost bila često ugrožena. U konačnici bi se ta nova cesta trebala protezati sve do graničnog prijelaza Mali Tabor (DC 233 Hum na Sutli – granični prijelaz Mali Tabor) u ukupnoj duljini cca 5,0 kilometara. Biti će to buduća suvremena prometnica ravničarskog karaktera dolinom Sutle, a koja će u budućem vremenu omogućiti jednu novu vizura Huma uz Sutlu, kao i otvaranje novih mogućnosti razvoja u sklopu budućeg Sutlanskog jezera.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook