Prethodni članak
Sljedeći članak

Toplice su bile hit za doček 2021., na prvom mjestu Donja Stubica

Prema riječima direktora Elvisa Pavlekovića, u noći s 31. prosinca na 1. siječnja, praktično nije bilo slobodne sobe


Iako su apetiti za slavlje svedeni na minimum, neki hoteli ove su godine, nevoljama usprkos, uspjeli prodati sve svoje kapacitete za Novogodišnju noć, a prema podacima koje je Jutarnji list pribavio od HTZ-a, najviše uspjeha u tome imale su toplice. Na rang-listi destinacija s najvećom popunjenošću hotela s preko 50 soba u novogodišnjoj noći, na prvom se mjestu tako našla Donja Stubica, uslijedili su Slunj i Tuhelj, na četvrtom i petom su mjestu Bednja i Motovun, slijede potom Sveti Martin na Muri te Stubičke Toplice, a zadnja tri mjesta zauzimaju Rakovica, Solin i Buzet, piše Jutarnji.hr.

Kad je u pitanju Donja Stubica, rezultati se prije svega odnose na promet koji su u novogodišnjoj noći ostvarile Terme Jezerčica, hotel u kojem, prema riječima direktora Elvisa Pavlekovića, u noći s 31. prosinca na 1. siječnja, praktično nije bilo slobodne sobe. "Mi smo i inače poslovnično puni za Novu godinu, i svoje kapacitete u pravilu rasprodamo već u rujnu, a tako se činilo da će biti i ove godine, sve dok nije nastupilo razdoblje rasta broja zaraženih. U trenutku kada je odlučeno da se zatvaraju ugostiteljski objekti, nama je praktično otkazano 384 rezervacija za novogodišnju noć, no nakon potresa u Petrinji, kao i ukidanja propusnica, te su se rezervacije počele obnavljati, pa smo tako i ovu Novu godinu dočekali popunjeni, iako u specifičnim uvjetima te sa specifičnom ponudom", ispričao nam je Pavleković.

Gostima su tako organizirali večeru, no bez glazbe i plesa te s ograničenjem u smislu konzumacije alkohola, ali s besplatnim ručkom 1. siječnja, kako bi im kompenzirali nedostatak svečanosti koju bi tijekom novogodišnje noći imali u normalnim okolnostima. Paketi su, napominje Pavlaković, prodavani po nešto sniženim cijenama, uglavnom gostima iz zagrebačkog, varaždinskog i međimurskog područja, a zahvaljujući potražnji koju su ostvarili u novogodišnjoj noći, promet u prosincu na kraju im je završio na 38 posto prošlogodišnjeg, što je dobar rezultat, s obzirom na uvjete pandemije. "Mislim da možemo biti zadovoljni, s obzirom na to kako su poslovali mnogi drugi. Ipak, cijelu godinu bilježimo velik pad, kako gostiju hotela, tako i vanjskih gostiju, koji ovdje dolaze na kupanje. Primjerice, cijele 2019. godine imali smo 160 tisuća vanjskih kupača, a ove je godine ta brojka pala na 85 tisuća", kaže Pavlaković, dodajući kako im poslovanje ne olakšavaju pomalo zbunjujuće mjere, prema kojima su ograničeni u posluživanju vanjskih gostiju. "I vanjski gosti i gosti hotela dolaze na iste bazene, no zbog epidemioloških mjera, hranu i piće smijemo poslužiti samo hotelskim gostima, ali ne i vanjskim kupačima, što je pomalo apsurdno", kaže direktor Pavleković.

Da su brojne terme diljem Hrvatske u novogodišnjoj noći ipak bile iznimka, pokazuje i statistika o noćenjima ostvarenim u novogodišnjoj noći, koju nam je poslala Hrvatska turistička zajednica. Tako doznajemo da je u noći sa Stare na Novu godinu u nekim od domaćih hotela sve zajedno ostvareno 5.249 noćenja, oko pet posto prošlogodišnjeg prometa, koji je iznosio preko 50 tisuća noćenja. Za razliku od lani, ove godine prednjačili su domaći gosti, dok su stranci napravili samo 693 noćenja, a prosječna popunjenost hotela na razini zemlje iznosila je 2,77 posto, dok je na razini hotela koji su ostvarivali promet popunjenost iznosila nešto malo preko 21 posto. Zanimljivo, čak je 17 hotela ipak ostvarilo popunjenost preko 75 posto, njih 13 stopu između 50 i 74 posto, a većina, točnije 163 hotela, zabilježilo je popunjenost manju od 50 posto. Sudeći prema podacima HTZ-a, ovu je Novu godinu veći broj gostiju zabilježen u privatnom nego u hotelskom smještaju. Naime, u zimmer freiju s 31. prosinca na 1. siječnja 2021. godine zabilježeno je 7.270 noćenja, što je obzirom na veličinu privatnog smještaja, činilo ukupnu prosječnu popunjenost od samo 1,22 posto. Kada su u pitanju hoteli, prema podacima HTZ-a, za Novu godinu otvoreno ih je bilo 193, a gostima je na raspolaganju u njima bilo 24.930 ležajeva.

LISTA

Destinacije s najvećim stopama popunjenosti hotela za Novu godinu (hoteli s minimalno 50 soba)
1. Donja Stubica
2. Slunj
3. Tuhelj
4. Bednja
5. Motovun
6. Sveti Martin na Muri
7. Stubičke Toplice
8. Rakovica
9. Solin
10. Buzet

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook