Prethodni članak
Sljedeći članak

[TEK JE POČELO] U Zagorju troje oboljelih od gripe


U Krapinsko – zagorskoj županiji zasada su potvrđena tri slučaja gripe. Riječ je o radno aktivnom stanovništvu od 30 do 64 godine. Zasada se ne može govoriti o komplikaciji jer je to ipak premali broj oboljelih.  Intenzivnija epidemija gripa očekuje se oko Božića,  rekao nam je dr. Ivan Lipovac, dr. med.spec. epidemilog, voditelj Higijensko – epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije.

Ove godine za našu županiju naručeno je 13.300 doza cjepiva protiv gripe. Cijepiti se još uvijek može. U Hrvatskoj je od gripe do dosada oboljelo 270 osoba i  svi su tip A H1N1, pandemijski tip. Najčešće, prvi pojedinačni bolesnici se počinju javljati u prosincu, a tijekom siječnja dolazi do znatnog porasta oboljelih i vrhunac sezone se postiže krajem siječnja ili tijekom veljače.

Dežurni epidemiolog pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, doktor Bernard Kaić demantirao je neke medijske napise prema kojima broj oboljelih neobično brzo raste, s velikim brojem komplikacija.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook