Prethodni članak
Sljedeći članak

SVAŽIĆ: Nadam se da ćemo u suradnji sa Županijom i Vladom realizirati izgradnju sportske dvorane

S načelnikom Krapinskih Toplica Ernestom Svažićem razgovarali smo o realiziranim projektima u 2019. godini, ali i onima koji se planiraju ostvariti u narednoj godini


U Općini Krapinske Toplice 2019. godina bila je vrlo radna i obilježena provedbom EU projekata. Prema riječima načelnika Ernesta Svažića, upravo je ove godine ostvaren prvi europski projekt, a riječ je o izgradnji reciklažnog dvorišta.

Europski projekti

Projekt je to vrijedan 4,3 milijuna kuna koji je u 85 – postotnom iznosu sufinanciran europskim novcem. – To je za nas izrazito važan projekt za čiju smo realizaciju dobili i pohvalu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a uz njega je vezan i projekt edukacije građanstva oko sortiranja i gospodarenja otpadom koji provodimo u suradnji s Gradom Pregradom – ispričao je načelnik Svažić dodajući kako je europskim novcem sufinancirana i nabava kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada.

Još jedan od projekata koji je ostvaren u ovoj godini na području općine je projekt WiFi4EU za koji su Krapinske Toplice dobile 15 tisuća eura. Realizacijom projekta središte općine bit će pokriveno sustavom bežićnog interneta. – Zahvaljujući sufinanciranju iz europskih sredstava uredit ćemo i opremiti Društveni dom u Maloj Erpenji, a ovih smo dana dobili i rješenje da nam je prošao projekt gradnje punionice za električna vozila. Osigurat ćemo dva parkirna mjesta koja će sadržavati opremu za punjenje električnih automobila – naglasio je načelnik Krapinskih Toplica. Isto tako, završena je i pripremljena projektna dokumentacija da se postojeći Dom kulture prenamijeni u Multimedijski centar. Izrada spomenute dokumentacije također je financirana iz europskih sredstava. - Želja nam je da se prostor knjižnice proširi te da joj se dodaju novi sadržaji, ali i da se prostor bivše kinodvorane digitalizira, da se postave nove sjedalice i nabavi sva potrebna tehnika – istaknuo je načelnik Krapinskih Toplica.

Najava za 2020. godinu

Kako je naglasio, osim podrške s europske razine, važna je i podrška s državne razine. Tako je u suradnji s Hrvatskim vodama izgrađen vodovod u visokoj zoni Čret, Lovreča sela i Škrnik. Jedan od najvažnijih projekata u 2019. svakako je i sanacija Zagrebačke ulice. – Uz pomoć Ministarstva prometa i Hrvatskih cesta uspjeli smo dobiti dodatna sredstva za sanaciju Zagrebačke ulice. Ukupna vrijednost radova je 2,89 milijuna kuna, a duljina zahvata iznosila je 577 metara. U Zagrebačkoj ulici sanirano je i klizište, a vrijednost tih radova iznosila je 670 tisuća kuna – naglasio je Svažić uz riječi da se nada kako će se rekonstrukcija nastavka biti u 2020. godini.

- Imamo i projekte financirane iz vlastitih sredstava, a najveća je investicija u nerazvrstane ceste. Uložili smo više od 3 milijuna kuna za asfaltiranje 5 kilometara cesta, a završili smo i 2,5 kilometara od prošle godine – ispričao je načelnik Krapinskih Toplica. Spomenuo je i ulaganje od preko 300 tisuća kuna u sustav javne rasvjete. - Godinu pred nama započet ćemo realizacijom europskog projekta budući da smo od Agencije za plaćanje u poljoprivredi dobili obavijest da nam je prošao projekt izgradnje vatrogasnog doma DVD – a Krapinske Toplice, što nam je vrlo važan i značajan projekt. Nastojat ćemo i poboljšati infrastrukturu za pješake kroz izgradnju nekoliko dionica nogostupa – naglasio je Svažić. Dodao je kako očekuju i podršku Vlade oko izgradnje sportske dvorane u Krapinskim Toplicama. – U partnerstvu sa Županijom i Vladom nadamo se da ćemo realizirati taj važan projekt za naše stanovnike - istaknuo je toplički načelnik. Najavio je i nastavak izgradnje nerazvrstanih cesta uz riječi kako bi se u 2020. godini trebalo urediti i asfaltirati oko pet kilometara cesta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook