Prethodni članak
Sljedeći članak

Sutra igraju Dinamo i Hajduk. Evo uputa policije

Policija je navela što je sve kažnjivo...


U subotu s početkom u 20 sati na Gradskom stadionu „Maksimir“ u Zagrebu,  odigrat će se nogometna utakmica I. HNL između GNK „DINAMO“ iz Zagreba i HNK „HAJDUK“ iz Splita.
 
Na dan odigravanja utakmice zagrebačka će policija u sklopu osiguranja, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice provesti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.
 
No, tijekom i nakon odigravanja nogometnih utakmica dolazi i do protupravnih ponašanja. Uz očekivane oblike ponašanja koji spadaju pod pozitivnu kulturu navijanja, kao što su glasno navijanje, pjevanje i korištenje zvučnih signala i regularnih navijačkih rekvizita u cilju bodrenja svoje momčadi, događa se da pojedinci pale baklje i druga pirotehnička sredstva, razbijaju boce, uništavaju inventar, uzvikuju poruke mržnje te da prilikom vožnje ugrožavaju svoju i sigurnost drugih osoba, pa i tjelesno napadaju druge osobe, odnosno navijače drugih momčadi.
Uvažavajući želju građana da navijanjem podrže sportske uspjehe i događanja, policija apelira na navijače da vode računa i o sigurnosti, kako vlastitoj tako i drugih osoba. Pozivamo sve navijače da se prilikom praćenja utakmice ponašaju društveno prihvatljivo i odgovorno, te da navijane bude fer i korektno, bez izazivanja incidenata.
Ovim putem podsjećamo navijače i sve ostale građane kako je Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, pored ostalog, zabranjeno i kažnjivo:
 
- posjedovanje ili konzumiranje alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže više od 6% alkohola, droga te posjedovanje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih sredstava pogodnih za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,
- pokušaj unošenja ili unošenje u športski objekt alkoholnih pića, droga, pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su prema prosudbi redara pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,
- pokušaj ulaska, dolazak i boravak na prostoru športskog objekta u alkoholiziranom stanju iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka,
- maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način radi prikrivanja identiteta,
- pokušaj unošenja, unošenje i isticanje transparenta, zastave ili druge stvari s tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
- bacanje predmeta u natjecateljski prostor ili gledateljski prostor,
- pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
- paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava,
- paljenje ili uništavanje na drugi način  navijačkih rekvizita i drugih predmeta,
- pokušaj nedopuštenog ulaska ili nedopušten ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor ili prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,
- boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.
 
Također, Kaznenim zakonom, Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakonom o javnom okupljanju i drugim propisima kažnjiva su druga protupravna ponašanja do kojih može doći tijekom ovog događanja.
  
Sa ciljem održavanja povoljnog stanja sigurnosti i kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda, molimo građane da poštuju savjete, upozorenja i naredbe policijskih službenika, javili su iz PU zagrebačke.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program