Prethodni članak
Sljedeći članak

Susret na mostu Plavić: 'Nadamo se da će se napokon i ova žica maknuti'

Nakon dvije godine pandemijske stanke most na Sutli između sela Plavić i Sedlarjevo prošle je nedjelje ponovno bio mjesto susreta mještana Općine Zagorska Sela i susjedne Občine Podčetrtek


Ova druženja susjedima s obje strane rijeke Sutle znače jako puno, a ove se godine ujedno njima obilježava i  18. obljetnica Turističke zone Sutla – dolina izvora zdravlja. Prijateljske međususjedske odnose, složni su svi, nisu omeli ni korona virus niti „žilet žica“.

Susretu su uz domaćine, načelnicu Općine Zagorska Sela Kasnije Krivec Jurak i načelnika Općine Podčetrtek Petra Misju, nazočili i zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek, načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt te brojni drugi visoki gosti s obje strane rijeke Sutle.

„Osnivanjem Turističke zone Sutla htjeli smo turistima omogućiti lakši prelazak državne granice i u tome smo uspjeli“

– Prisjećajući se godine 2004. kada smo osnovali Turističku zonu Sutla, mogu reći da je to bio jedan poseban projekt dviju susjednih općina. Njime smo htjeli omogućiti lakši prelazak mještanima i turistima državne granice i u tome smo uspjeli. Godine 2005. s mojim prijateljem i načelnikom Željkom Kodrnjom  dogovorili smo se da to treba proslaviti i tada je proslavljena prva obljetnica, a evo nas sad slavimo i 18. obljetnicu. Drago mi je što se ova druženja nakon korone nastavljaju, jer rijeka Sutla nas ne razdvaja nego spaja – rekao je načelnik Općine Podčetrtek Peter Misja obraćajući se okupljenima.

„Nadamo se da će se napokon i ova žica maknuti“

– Evo, 18 godina, punoljetni smo, jedno lijepo događanje, jedna lijepa manifestacija, koju su započeli Željko i Peter, doživjela je svoju punoljenost. Baš mi je čast biti danas ovdje i vjerujem da sad kad smo punoljetni, da će se napokon i ova žica maknuti, jer nam više ne treba. Vjerujem da idemo u tom smjeru, jer sloboda je nešto neprocjenjivo. To smo jako dobro mogli vidjeti u protekle dvije godine, kada nismo zapravo ni mogli, jako su bili otežani uvjeti da prijeđemo preko granice i uvidjeli smo koliko je sloboda, koju nam je Bog dao, neprocjenjiva i nenaplativa. U toj slobodi danas smo se ovdje sastali, mještani s jedne i druge strane Sutle u zajedništvu – izrazila je zadovoljstvo ponovnim susretom na mostu načelnica Općine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak.

„Nemoguće je granicom zabraniti ljudima da se međusobno druže“

– Sutla nas veže i spaja, to nije pokazalo samo ovih 18 godina ovih prijateljskih susreta ovdje na mostu, nego su to pokazale godine i godine življenja s jedne i druge strane Sutle. Nemoguće je granicom zabraniti ljudima da se međusobno druže, da međusobno prijateljuju, da međusobno stvaraju obiteljske veze i da međusobno surađuju. Granice su administrativne, ali u praksi život pokazuje nešto sasvim drugo. Mostovi se grade da bi ljude spajali, da bi ljudi međusobno surađivali, da bi bili prijatelji i da bi živjeli u slozi i nekom zajedničkom blagostanju. Naravno, svi smo bili nesretni kad je niknula ova žica, nikad nije trebala ni biti ovdje i nadam se da će zaista uskoro doći trenutak da se ta žica makne i da će to isto tako biti jedan veliki blagdan za sve one s jedne i druge strane žice, odnosno granice – rekla je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

U kulturno-umjetničkom djelu programa nastupili su Melanija Šlogar, Karla Lojen, Mihael Preglej i Filip Iveković koji su svojim uvjerljivim nastupom osvojili veliki pljesak publike. Na pozornici na mostu potom je uslijedio nastup F-band koji je tijekom popodnevnih sati zabavljao okupljene koji su uživali u druženju uz dobru kapljicu i zalogaj. Druženje na mostu pucanjem popratili su i kuburaši iz kuburaške udruge „Sv. Martin“ Poljana Sutlanska, a program su vodili Zdenka Ivačič i Stjepan Regvat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook