Prethodni članak
Sljedeći članak

Superćelijske oluje očekuju se i ovog ljeta: 'Stvari ne izgledaju dobro'


Superćelijske oluje koje su prošle godine pogodile Hrvatsku u više navrata, a sredinom srpnja napravile i velike štete u Zagrebu, očekuju se ponovno ove godine u Srbiji, najavio je srpski meteorolog Ivan Ristić koji je i prošle godine prognozirao oluju koja je pogodila Srbiju. One bi se i ove godine mogle dogoditi u srpnju, no kada se točno može očekivati jak vjetar koji može uzrokovati velike štete, znat će se tek krajem lipnja.

“Temperature mora i oceana treba pratiti jer one određuju hoće li biti superćelijskih oluja. Primjerice, ako krajem lipnja idemo na Jadran ili Egejsko more i u vodu ulazimo polako, bez stresa i potrebe za zagrijavanjem, a ako je temperatura morske vode već 25-26 stupnjeva, velike su šanse da tijekom srpnja bude superćelijskih oluja”, kazao je Ristić, piše Kurir.rs, a prenosi Večernji.

“Krajem proljeća i početkom ljeta znat ćemo otprilike kako stvari stoje, ali za sada ne izgledaju dobro jer je more toplo. Ove godine nije previše zahladilo, a Atlantski ocean sada bilježi najveću temperaturu ikada. Izvor Golfske struje, u blizini afričke obale, najtopliji je ikad, a to dodatno povećava opasnosti koje se mogu dogoditi tijekom ljeta”, dodao je.

Ristić je pojasnio kako superćelijske oluje karakteriziraju dugotrajni rotirajući olujni oblaci čiji se promjeri kreću između 20 i 50 kilometara. Prošle godine na području Balkana postojali su savršeni uvjeti koji su uzrokovali superćelijske oluje, a to je vrlo topao i nestabilan zrak pun vodene pare.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook