Prethodni članak
Sljedeći članak

Sudovi primali stranke, ali nisu mogli provjeriti jesu li one u samoizolaciji

Na ulasku u sudove od početka korona pandemije stranke - odvjetnici, tužitelji, optuženici, vještaci i svjedoci moraju imati maske


Na ulasku u sudove od početka korona pandemije stranke - odvjetnici, tužitelji, optuženici, vještaci i svjedoci moraju imati maske. Osiguranje im također mjeri temperaturu, a preko OIB-a mogu provjeriti i moraju li stranke koje ulaze u sudove biti u samoizolaciji jer su bile u kontaktu s oboljelima ili s rizičnim osobama (takav sustav provjere na početku korona pandemije uvele su ljekarne), piše 24sata.

Ta tzv. Covid aplikacija Ministarstva pravosuđa i uprave, neslužbeno doznaje 24 sata, jučer je “pala” na mnogo sudova, odnosno u jednom trenutku pravosudni policajci na ulazu u sudove nisu mogli provjeriti žele li im u zgradu ući osobe koje bi morale biti u samoizolaciji, odnosno potencijalni širitelji korone.

Prema pisanom naputku Ministarstva pravosuđa iz svibnja, oni bez takve provjere ne smiju puštati ljude u sudove. Proteklih mjeseci je, primjerice, na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, najvećem sudu u zemlju, kojim na dan prođe i nekoliko tisuća ljudi, bilo je nekoliko takvih ljudi koji su uglavnom došli iz Bosne i Hercegovine. Na istom sudu aplikacija je pala i prošli tjedan.

Iz Ministarstva su im poručili da o tome hoće li stati s radom dok se sustav ponovno ne podigne ili će nastaviti raditi odlučuju predsjednici sudova. Kad su o tome obavijestili nadređene, od predsjednice suda stigao im je nalog da nastave i da u sud, unatoč padu aplikacije, puštaju sve stranke kako bi ustanova mogla nesmetano nastaviti s radom.

Dodali su i kako je, neovisno o postojanju ili radu spomenute baze podataka, svaka osoba kojoj je izrečena mjera samoizolacije, dužna pridržavati se toga. Ministarstvo pravosuđa 24 sata je upitao zbog čega im se ruši aplikacija te kakve su upute dali zaposlenicima, odnosno kako da postupaju u takvim situacijama?

Pitali su ih i hoće li se problem riješiti jer dolazi jesen, koja, s obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji, ne sluti na dobro. Do zaključenja izdanja odgovore nisu dobili.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook