Prethodni članak
Sljedeći članak

[STROGE MJERE] Prije kolinja neka gospodarstva o tome prvo moraju obavijestiti veterinara

Za gospodarstva koja su svrstana u kategoriju 1 obavezan je klinički pregled svinja prije klanja koji se plaća 180 kuna. Njega su vlasnici dužni prijaviti 72 sata prije klanja, pojasnila je dr.vet.med. Nina Čajko Peštaj iz Veterinarske stanice Zlatar Bistrica


Bliži se nam se vrijeme kolinja, a s obzirom na afričku svinjsku kugu koja opasno prijeti Hrvatskoj, Ministarstvo poljoprivrede uvelo je neke mjere i ograničenja kojih se uzgajivači moraju pridržavati, i to kada je u pitanju uzgoj svinja, prodaja, ali i klanje. Tijekom ove godine provedena je kategorizacija svih gospodarstava koja drže svinje. Veterinari su ispunjavali jedan zapisnik i na temelju tih zapisnika Ministarstvo poljoprivrede je gospodarstva svrstalo u određene kategorije. To su kategorije 0, 1, 2, 3 i 4.

- Za gospodarstva koja su svrstana u kategoriju 1 je obvezan klinički pregled svinja prije klanja koji se plaća 180 kuna. Njega su vlasnici dužni prijaviti 72 sata prije klanja i taj im klinički pregled vrijedi sedam dana. Isto tako za ta gospodarstva nema otpreme svinja s gospodarstva bez prethodnog kliničkog pregleda svinja, jedino ako svinja ide izravno u klaonicu – pojasnila je dr.vet.med. Nina Čajko Peštaj iz Veterinarske stanice Zlatar Bistrica. Ostali mogu bez prijave veterinaru obaviti klanje na svom gospodarstvu. Gospodarstva koja su svrstana u kategoriju 1, od strane veterinarske stanice su o tome obaviještena. Dakle, dobili su doma pismenim putem obavijest u kojoj su informirani u kojoj su kategoriji i koje s njihove dužnosti koje moraju napraviti. Doktorica ističe kako je na području koje pokriva i za koje ima koncesiju Veterinarska stanica Zlatar Bistrica čak 40 posto gospodarstava svrstano u kategoriju 1, što je popriličan broj.

Svinje bez 'papira'

- Gospodarstva koja nisu dobila prolaznu ocjenu, već jedinicu, su prije svega ona gospodarstva na kojima svinje nisu imale ušne markice i svjedožbu o zdravstvenom stanju svinja ni putni list. Laički, kako to znaju naši ljudi reći, kupili su svinje na crno, odnosno bez papira. Isto tako, ona gospodarstva koja nisu imala potvrdu o umjetnom osjemenjivanju krmača već su koristili prirodni pripust kod nerasta, što je već godinama zabranjeno – naglasila je naša sugovornica.

Treća stavka su biosigurnosne mjere. Zbog prijetnje afričke svinjske kuge uzgajivači moraju provoditi biosigurnosne mjere odnosno dezinficirati obuće prilikom ulaska i izlaska s gospodarstva. Zabranjeno je hranjenje svinja s napojem animalnog porijekla te je potrebno spriječiti doticaj glodavaca s hranom i steljom.

- Gospodarstva koja su svrstana u kategoriju 1, mogu zatražiti i rekategorizaciju. Znači, prilikom prve kategorizacije gospodarstva, kolege veterinari su svakom posjedniku ostavili pismenu uputu gdje im piše koje su njegove nepravilnosti i zbog čega je svrstan u tu kategoriju 1. Ako su ta gospodarstva uklonile nepravilnosti, mogu tražiti rekategorizaciju koju plaćaju 285 kuna, nakon čega prelaze u kategoriju 2 i onda više nema potrebe za kliničkim pregledom svinje prije klanja ili otpreme – kaže veterinarka Čajko Peštaj.

Pregled na trihinelu

- Svi su pomalo neozbiljno shvatili afričku svinjsku kugu koja nam je pred vratima. Pojavila se u Mađarskoj, Srbiji, Poljskoj, Litvi, Latviji, vjerojatno i u Bosni iako je status još nepoznat... U Rumunskoj su ove godine preventivno usmrtili 50 tisuća zdravih svinja kako bi pokušali spriječiti širenja tog virusa. To je vrlo ozbiljna bolest i samo je pitanje vremena kada će se pojaviti kod nas – rekla je Čajko Peštaj. U praksi se već izlazilo na teren i radi kliničkog pregleda svinja, ali i radi rekategorizacije gospodarstava nakon što su posjednici uklonili nepravilnosti. Dodajmo i kako je pregled mesa na trihinelu i dalje obvezan za sve uzgajivače. Cijena pregleda mesa na trihinelu stoji 49,50 kuna, a uz uzorak mesa potrebno je donijeti i ušnu marku pripadajuće svinje. Kolinja su najčešće vikendom. Subotom rade sve ambulante do 13 sati, nedjeljom su dežurstva, a oko 29. studenoga kada su tradicionalno kolinja, veterinari će biti na raspolaganju i duže od fiksnog radnog vremena.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook