Prethodni članak
Sljedeći članak

'Štrajkam glađu zbog nezakonito izgrađene farme jelena radi koje je propao moj obrt'

Moj problem nitko nije htio procesuirati i riješiti, voda mi je došla do grla, kaže Darinka Gospočić iz Strmca Stubičkog


Štajkam glađu zbog nezakonito izgrađene farme jelena blizu moje kuće – kaže Darinka Gospočić iz Strmca Stubičkog, koja je u petak oko podneva autom oblijepljenim plakatima stigla pored fontane u Stubičkim Toplicama, a ondje, kaže, namjerava ostati do ponedjeljka, koliko će trajati njezin štrajk upozorenja.

Njezin susjed je, kaže, izgradio farmu divljači, jelena lopatara i košuta, na udaljenosti svega 15 metara od njezine kuće. Zbog toga je, tvrdi, propao njezin obrt za čišćenje. – Radi se o kršenju propisa odnosno Prostornog plana lokalne samouprave, Općine Stubičke Toplice. Obraćala sam se raznim institucijama, od Općine, inspekcija, no nitko nije primjenio provedbu Prostornog plana. Farma je narušila ugled mom poslovanju. Već četiri godine se borim da to riješim. Promet mi se smanjivao do prošle godine, kada mi je posao blokiran i bila sam prisiljena zatvoriti svoj obrt i sada sam na burzi. Kako nitko to nije htio procesuirati i riješiti, voda mi je došla do grla i odlučila sam se na štrajk glađu na javnoj površini, o čemu sam obavijestila policiju. Ova moja gesta znak je upozorenja zbog kršenja Prostornog plana – kaže Darinka Gospočić, dodajući da je u rujnu prošle godine o svemu obavijestila čak i predsjednika Vlade, no nije se ništa poduzelo.

'Premijeru Plenkoviću i predsjedniče Milanoviću, moja obitelj i ja nismo građani drugog reda, imamo pravo na dostojanstven život, kao i svi građani i građanke u RH. Stoga vas molim da ordinirate kod nadležnih institucija, jer neću ostatak života provesti na sudu. Ova tiranija i nečovječno ponižavanje i postupanje traje punih 4 godine', stoji na jednom od plakata zalijepljenih na automobil.

Za komentar smo pitali načelnika Općine Stubičke Toplice Josipa Beljaka, koji je sa slučajem upoznat, a kaže da čitava trakavica traje već nekoliko godina, još prije nego je on postao načelnik Općine. – Gospodin ima 30 – ak jelena na svojoj parceli, međutim ne radi se o farmi, farma je objekt koji je definiran kao građevina koja služi držanju i uzgoju stoke, u ovom slučaju nema takvog objekta. No, čovjek ima sve moguće dozvole. U više su navrata ondje bile raznorazne inspekcije i uvijek su ustanovile da je sve prema propisima. Gospođa Darinka stalno se poziva na Prostorni plan. Bila je već nekoliko puta na Općinskom vijeću, imamo desetine mailova koje nam stalno piše i tvrdi da je Općina krivac zbog nepoštivanja Prostornog plana. No, Prostorni plan odobren je od svih javnopravnih tijela zaduženih u tom procesu i prema važećem prostornom planu gospodin je dobio dozvolu, koja je pravovaljana. Općina stoga nema ingerencije da kažemo da Ured za prostorno graditeljstvo nije smio dati tu dozvolu, ne možemo ići preko njih, a gospođa tvrdi da je njezinom susjedu Općina dala dozvolu, što ne stoji – pojašnjava načelnik Beljak, dodajući da zna da je situacija teška, no da Darinki Gospočić Općina ne može pomoći. - Sve je prema zakonu i Prostornom planu. Gospođu smo upućivali na razne adrese, no od svih je institucija dobila isti odgovor i niti jedna inspekcija nije našla nepravilnosti. Pretpostavljam da se radi i o susjedskom inatu – kaže Beljak, dodajući kako je policija obaviještena, a kao se radi o javnoj površini, Darinka Gospočić ima pravo tu protestirati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook