Prethodni članak
Sljedeći članak

Stožer: 'Mjere djeluju, imamo prilično izražen silazni trend novooboljelih'

Ministar Vili Beroš je rekao da mjere djeluju, da građani pokazuju odgovornost i da je broj hospitaliziranih osoba pao ispod brojke 2000, a to se ne pamti još od 22. studenog

  • Patrik Macek/PIXSELL - stožer

    Patrik Macek/PIXSELL


Održana je konferencija za medije Nacionalog stožera. Krunoslav Capak je izvijestio o incidenciji u Hrvatskoj te usporedbi s drugim zemljama Europske unije. - Prije tjedan dana smo imali 1896 novooboljelih od 9919 testiranih, a tjedan dana prije 1850 novooboljelih od 6322 testiranih. Pad u ovom tjednu, u ova tri dana u odnosu na prošli tjedan je -36,18%. Prilično je izraženi silazni trend novooboljelih. 14-dnevna stopa incidencije je 334,4 za Hrvatsku. I dalje najbolju poziciju ima Dubrovačko-neretvanska županija, a najvišu ima Međimurska županija (536,7). Stopa incidencija za zemlje EU: na ljestvici je RH na 11. mjestu po 14 dnevnoj incidenciji. U donjoj smo polovici ljestvice sada, a što se tiče stope smrtnosti na milijun stanovnika , tu smo na 20. mjestu od zemalja EU. U RH je do danas cijepljeno 34.553 osobe, od čega je 16.425 iz sustava zdravstva i 15.848 iz sustava domova za starije, a ostalo su žurne službe i civili u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tamo je cijepljeno 3373 osobe ukupno, izvijestio je Capak.

Ministar Vili Beroš je otkrio da mjere djeluju, da građani pokazuju odgovornost i da je broj hospitaliziranih osoba pao ispod brojke 2000, a to se ne pamti još od 22. studenog.

-Raduje svaka promjena na bolje. Dvotjedna stopa je jučer ukazivala na odgovornost građana i učinkovitost mjera. Prvi put nakon 22.11. imamo pad broja hospitaliziranih ispod 2000. Broj preminulih je ispod 30, što je i dalje velika brojka ali manja nego ranijih dana. Uz prisutnu odgovornost građana, ove mjere doista djeluju. Nemojte pomisliti da je sada kraj epidemije, moramo i dalje biti oprezni, međutim, možemo zaključiti da naše balansirane mjere daju rezultate i da je to optimalna pobjednička formula u RH kada je riječ o borbi protiv epidemije. Oprezni moramo biti i dalje - rekao je.

Govorio je Beroš i o situaciji u Areni. - Činjenica je da broj bolesnika i dalje pada, danas ih je 12, ali morate znati da volimo biti spremni i nekoliko koraka ispred. Nećemo ni sada brzati sa zatvaranjem. Kada dođe vrijeme da razmišljamo o tome, donijet ćemo i takvu odluku. Sada nastojimo držati pod kontrolom sve što utječe na širenje zaraze. Situacija je trenutno dobra i mora ostati takva. Ostanimo i dalje odgovorni i oprezni - rekao je Beroš, prenosi  Jutarnji.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook