Prethodni članak
Sljedeći članak

ŠTO JE NAJISPLATIVIJE: Pitali smo Zagorce kako se griju ove zime


Svake zime u javnosti oživi rasprava o tome koja se vrsta grijanja najbolje isplati i kako najbolje zagrijati dom za najmanje novca. Oni koji se griju na drva, pelete ili plin najbolje prolaze financijski, dok je uvijek najskuplja varijanta grijanje na struju. Grijenje na drva u Zagorju je vrlo često, a troškovi ovise i o tome imate li vlastitu šumu, rušite li i pripremate sami drva ili ih morate kupovati. Stoga, za informacije ‘iz prve ruke’, pitali smo naše građane kako se oni griju ove zime i što im je najisplativije.

Stela Pleško, Klanjec:

 Živim u kući, s roditeljima. Kuću grijemo na drva. Prvo smo se grijali na plin, i onda smo shvatili da je preskupo i prešli na drva. Imamo svoju šumu i svoja drva, pa je tako jeftinije, jer sami rušimo i pripremamo ogrjev, pa nemamo dodatnih troškova , a onda je tako i najisplativije. Ugradili smo i klimu, i s tim kombiniramo, jer su blage zime.

 

Jelena Bogi, Mače:

Imamo centralno na drva i to oduvijek. Tako grijemo kuću. Isplati nam se jer imamo svoju šumu, sve sami napravimo, rušimo, pilimo, ne plaćamo radnu snagu, pa se isplati. A i manje se drva potroši zadnjih godina, jer su zime blaže. Uz to, ipak je najljepše grijati se na drva, ‘zahajcaš’ i toplo je.

 

Marija Glavač Šoštar, Zabok:

Dijelimo kuću s muževim roditeljima, dva smo kućanstva u jednoj kući, svi zajedno se grijemo na plin. Troškovi čak i nisu tako preveliki, dijelimo troškove, a grijemo dugo razdoblje, skoro 6 mjeseci. Moji roditelji griju na drva i toplije kod njih, no drva su puno poskupjela, moji oni kupuju drva i vele da je puno skuplje nego prije i jako je teško doći do drva. Naručili su u proljeće drva, a došla su im tek prije tjedan dana. Pa još troškovi da nađeš nekoga da ih napili…

 

Svetislav Joka, Zagreb:

Kao i svake sezone, grijem se na plin, najčišći je energent. Cijena je dosta velika, a računi su ujednačeni u zimskoj sezoni. Otprilike, pošto su blaže zime, plati se oko 1500 eura za pet mjeseci. Kako su drva poskupjela, nema neke bitne razlike, zapravo se i ne isplati prelaziti na drva.

 

Mirjana Skozrit, Dubrava Zabočka:

Mi kuću grijemo na plin. S obzirom na porast svih tih cijena, pa tako i drva, nije tako jako skupo na plin se grijati, malo se treba pripaziti, ne pretjerivati i uštediti. Ne razmišljam da prijeđemo na drva. Trošimo za dva stana gornji i donji, oko 6000 kuna u sezoni, što nije tako strašno. 

Božica Komin, Gornja Stubica:

Kombiniramo plin i drva, a grijemo kuću. Više drva koristimo, jer peć je super grije, samo kupaonu grijemo na plin. Imamo svoju šumu, sve za sad sami radimo, pa nemamo puno troškova. I drva su skupa, ako ih kupuješ, oko 300 eura klafter. Čak sam i prodala šumu jer imamo previše.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook