Prethodni članak
Sljedeći članak

Stipčić Berić: 'Krećemo s dovršetkom zgrade ambulante i gradnjom dječjeg vrtića za koji smo ovih dana dobili i građevinsku dozvolu'

Povodom Dana Općine Kraljevec na Sutli, razgovarali smo s načelnicom Blankom Stipčić Berić


ZL: Kako će se obilježiti ovogodišnji Dan općine?

Stipčić Berić: Dan općine obilježiti ćemo od 10. do 12. lipnja povodom dana Presvetog trojstva, odnosno dana naše Župe. Na tržnici ćemo postaviti šator u kojem će se u petak 10. lipnja održati Svečana sjednica te prigodan program: predstava Kerekesh teatra “Krtice” i Ansambl Zagorje. U subotu će se održati malonogometni turnir sela, kulturno- umjetnički program gdje će se predstaviti škola, naše i udruge okolnih općina, te band Čarobnjaci. U nedjelju, na dan Presvetog trojstva, biti će misno slavlje te druženje mještana. Pozivam sve da nam se pridruže u proslavi našeg Dana.

ZL: Koje biste značajnije ostvarene projekte izdvojili u proteklih godinu dana?


Stipčić Berić: Kao najvažniji projekt bih izdvojila dječji vrtić za koji smo dali izraditi glavni projekt i za koji smo neki dan dobili građevinsku dozvolu. Projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja te se nadamo odluci o financiranju do jeseni do kada planiramo imati sve spremno za objavu javne nabave za izvođenje radova. Krećemo s prvom fazom završetka zgrade ambulante, a za koju smo ostvarili 330.000 kn potpore Ministarstva regionalnog razvoja, plan je da se radovi provedu do kraja godine. Od završenih projekata navela bih projekt klizište Rebro koji smo proveli u suradnji s Hrvatskim vodama vrijednosti 460.000,00 kn. Asfaltirano je 230 m ceste u Radakovom prema Goljaku, a vrijednost projekta je 170.000,00 kn. Kao važniju odluku istaknula bih da smo povećali sufinanciranje cijene dječjih vrtića te je cijena za roditelje sada fiksna i iznosi 800 kn, bez obzira kolika je ekonomska cijena vrtića, ostatak iznosa podmiruje općina.

ZL: Bilo je i manjih, ali značajnih aktivnosti i projekata?


Stipčić Berić: Od manjih projekata izdvojila bih projekt proširenja vodovodne mreže duljine 550 m u Radakovom, a koji smo proveli u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i Zagorskim vodovodom. U sklopu projekta Uzmi pare i napravi nešto za mlade uređeno je igralište ispred osnovne škole, a Općina je sudjelovala s 30.000,00 kn. U tijeku je 3. izmjena Prostornog plana koju provodimo u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom. Nadalje, po prvi puta su isplaćene uskrsnice našim umirovljenicima te smo povećali sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima, kojima je prijevoz autobusom sada besplatan. U suradnji s HEP-om napravljena je rekonstrukcija električne mreže u Kapelskom Vrhu te na dvije lokacije u Radakovom.

ZL: Kolika su ukupno povučena sredstva od ministarstava i iz europskih fondova i kako ste time zadovoljni?


Stipčić Berić: Kada sam započela svoj mandat, nije bilo niti jednog spremnog projekta za prijavu na natječaje, te nam je to bila velika otegotna okolnost u početku. Do sada smo izradili sve projekte koji su u planu za ovu godinu te prijavili završetak ambulante Ministarstvu regionalnog razvoja od kojega nam je odobreno 330.000 kn potpore. Prijavili smo projekt nabavke novih kontejnera za groblja i kante u obliku životinja za obje osnovne škole Fondu za zaštitu okoliša, na natječaj Ministarstva graditeljstva smo prijavili nabavku traktora u svrhu poboljšanja komunalnih usluga, prijavljena je sanacija klizišta u Kapelskom Vrhu kod groblja, izgradnja nogostupa na natječaj ŽUC-a te izgradnja vrtića na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ukoliko nam budu odobreni projekti koje smo prijavili, time bismo za gotovo sve planirano ostvarili sufinanciranje ili financiranje iz vanjskih izvora te bih mogla reći da bi time bila prilično zadovoljna. Planiram već sada početi sa izradom projekata za slijedeću godinu te bi još bolji rezultati bili slijedeće godine.

ZL: Kako se s obzirom na koronakrizu punio proračun i koliko je kriza utjecala na planove?


Stipčić Berić: Koronakriza nije utjecala na punjenje proračuna koji je u 2021. godini bio veći od onog ostvarenog u 2020. godini za oko 300.000,00 kn, no utjecaj koronakrize ćemo zapravo tek osjetiti kroz povećanje cijena, posebno građevinskih radova. Oni su gotovo duplo veći u odnosu na prošlu godinu te ćemo realno moći raditi samo one projekte za koje ostvarimo financiranje iz vanjskih izvora. Budući je proračun fiksni u svojim osnovnim prihodima, zbog poskupljenja se sa istim iznosom, u odnosu na prošlu godinu, može napraviti upola manje. Stoga se trudimo što više sredstava dobiti na natječajima, a sve kako bismo ostvarili planirano. Najvažniji projekt nam je izgradnja vrtića te ćemo u to uložiti maksimalne napore kako bi ga u što kraćem roku realizirali. Trenutno je u izradi projekt izgradnje ceste u duljini od 630 m koja vodi do vrtića. U planu je započeti s projektom faze II završetka zgrade u kojoj se nalazi ambulanta, odnosno završetak prvog kata, gdje se planiraju napraviti društvene prostorije. Također ćemo započeti s projektom sanacije klizišta u Radakovom i Lukavcu. Napravit ćemo projekt uređenja trga iza općinske zgrade. Plan je da se svi projekti izrade do donošenja novog proračuna, a realiziraju sljedeće godine.

ZL: Za kraj, koja je Vaša poruka građanima uz Dan općine?


Stipčić Berić: Godina koja je iza nas je bila izuzetno teška, krenuli smo s dugovima i bez ikakvih projekata ii planova. Do tada se nije dobro ili loše radilo, već se naprosto nije radilo i trebalo je poslovanje općine pokrenuti s mrtve točke. Puno je truda uloženo u izradu kvalitetnih projekata te u samo poslovanje općine, budući smo morali sve dokumente izraditi iz početka i uskladiti sa zakonima. Napravljena je nova sistematizacija rada i dodijeljene nove ovlasti i odgovornosti zaposlenicima, zaposlena nova osoba, a sve sa svrhom da se poveća učinkovitost. Rezultat toga rada i truda će se tek vidjeti u narednim mjesecima, te se zahvaljujem stanovnicima Općine Kraljevec na Sutli na strpljenju i od srca svima želim sretan Dan Općine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program