Prethodni članak
Sljedeći članak

Štef u Poznanovcu srušio autom Ivki ogradu i pobjegao. Sud ga strogo kaznio


Fotografija je ilustrativnog karaktera i nije ni u kakvoj vezi s navedenim događajem

Zabočka Stalna služba Općinskog suda u Zlataru ovog je tjedna proglasila krivim Stjepana iz Poznanovca  za nekoliko prekršaja koje je istovremeno napravio jedne večeri u ožujku ove godine, oko 21 sat u Poznanovcu. On je, kako stoji u sudskoj presudi, vozio automobil Alfa Romeo koji nije bio niti registriran, niti osiguran, a da stvar bude gora, 33-godišnji Stjepan uopće nema položen vozački ispit.

Kako stoji u javno objavljenoj presudi, on se te večeri okretao autom na cesti, blizu jednog raskršća, i kad je vozio u rikverc, udario je u betonski stup sa žičanim pletivom dvorišne ograde u vlasništvu Ivke. Pri tom je, dakako, srušio dio Ivkine ograde, dakle, kako na automobilu, tako i na ogradi, nastala je materijalna šteta.

„Kao vozač prije započinjanja vožnje unatrag nije se uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu i imovinu, ne vodeći pri tome računa o položaju vozila i smjeru kretanja, pa je prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom“, pojašnjeno je u presudi.

No, osim što je napravio dva prekršaja, vozeći neregistrani auto i vozeći bez vozačke dozvole, ali isto tako što je napravio treći prekršaj, odnosno, izazvao gore spomenutu prometnu nesreću, sud ga je kaznio i za još jedan, četvrti prekršaj. Naime, nakon što se zabio u stup i srušio ogradu, Stjepan je pobjegao s mjesta nesreće, čime je također prekršio Zakon o sigurnosti prometa na cestama. „Nakon navedene prometne nesreće napustio je mjesto iste, a da vlasnici oštećene dvorišne ograde nije ostavio podatke o sebi i vozilu kojim je izazvao prometnu nesreću“, pojašnjeno je u presudi.

I tako mu je sud odredio četiri novčane kazne, dvije po 3 tisuće i dvije po 2 tisuće kuna, što ukupno iznosi 10 tisuća kuna. No, osim toga, kako je Stjepan već ranije osuđivan zbog prometnih prekršaja, sud mu je odredio i 10 dana zatvora, no, u zatvor neće morati ići ako u roku godinu dana ne napravi ponovno neki prekršaj. Također, još jedna kazna koju je zaradio je ta da, kad i ako položi vozački ispit te dobije vozačku dozvolu, devet mjeseci bit će 'bez vozačke', odnosno, tada će mu stupiti na snagu kazna devetomjesečne zabrane upravljanja motornim vozilima.

Spomenimo na kraju da je iz svjedočenja policijskog službenika PPP Krapina na sudu otkriveno i kako je Stjepan uhvaćen. Naime, prema dijelovima automobila koji su ostali na mjestu nesreće, policija je zaključila da je riječ o vozilu Alfa Romeo 156, a na mjestu nesreće ostali su i tragovi boje vozila. Ubrzo su došli do Stjepana, koji je policiji potom sve priznao.

No ipak, unatoč priznanju, Stjepan nije primio ni jednu obavijest o sudskom postupku, odnosno, poziv za sud, pa mu je, nakon objave poziva na oglasnoj ploči suda, suđeno i presuđeno u odsutnosti. Inače, Stjepan se na ovu presudu ima pravo žaliti u roku od 8 dana Visokom prekrašajnom sudu, no, ukoliko se nije ni pokušao braniti u ovom sudskom postupku, teško je za vjerovati da će se odlučiti braniti na višoj sudskoj instanci.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook