Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatske ceste prepustit će Gradu Zaboku uređenje rotora. Grad traži sponzore

Gradonačelnik je izvijestio i o napretku većih projekata, poput BRZO, re-Generatora i Zaseke


Pod točkom pitanja i prijedlozi, zabočki vijećnici na jučerašnjoj su sjednici postavljali razna pitanja. Krešimir Končevski tako je opet komentirao kašnjenje nadvožnjaka u Gubaševom, rekavši da Grad treba inzistirati na objašnjenjima zašto se oduljilo, kao i križanje na petlji Bračak. Postavio je i pitanje koje se tiče ŽUC – a. – Koliko treba proteći da se sanira jedan šaht na županijskoj cesti u Pavlovcu, ono je valjda kvadrat asfalta – rekao je Končevski, na što je gradonačelnik odgovorio da su Županijske ceste čekale da se otvori nadvožnjak. – Koliko treba da shvate da je nadvožnjak otvoren? – komentirao je Končevski.

- Na žalost, to su javna poduzeća na državnoj razini, a jednogodišnji i dvogodišnji planovi što oni planiraju nama nisu dostupni i najčešće smo stavljeni pred gotov čin, da informaciju o radovima dobijemo kada su kamioni već na gradilištu umjesto da, kao što to Zapad radi, imaš planove, znaš da će se rekonstruirati ta i ta cesta i da isplaniramo infrastrukturu koju treba ugraditi, a ne da oni krenu s radovima, a mi navrat – nanos onda idemo iskoristiti priliku da postavimo npr. cjevovod. Kod nas se planovi rade i prema utjecaju određenih političkih faktora. Nisam optimista, pogotovo jer znam i razumijem instituciju, njima odlučuju drugi. Oni jesu poduzeće u javnom vlasništu, ali odlučuje politika, političari. No od kada je Butković ministar, ipak su to puno kvalitetniji odnosi, a Škorić je uvijek bio za korektnu komunikaciju – rekao je Hanžek o Hrvatskim cestama u izjavi za medije.

Budući da je jedno od vijećničkih pitanja bilo i uređenje rotora koji su zapušteni, gradonačelnik je odgovorio da su rotori u vlasništvu Hrvatskih cesta. – No nazvali su i poslali e – mail, da predlažu da Grad Zabok preuzme uređenje rotora. Dapače, no tražio sam da to kažu odnosno pošalju dopis napismeno, da onda ne bi bilo problema. Tu bi bila šansa za pojedine naše poduzetnike da budu sponzori tih rotora, da ih Plavinka održava, a oni sudjeluju financijski u uređenju – rekao je gradonačelnik.


Vijećnici su se interesirali oko napretka većih projekata, poput Biciklističke staze Zabok - Oroslavje BRZO te Zaseke i re-GENERATORA, kao i nadvožnjaka i podvožnjaka. - Što se tiče podvožnjaka kod Obrtničkog doma i nadvožnjaka kod Osnovne škole, prošle srijede imali smo operativni sastanak s rukovdostvom i odgovornim osobama u ministarstvu i izvjestili smo ih u kojoj smo fazi, a oni nas da će natječaji za korištenje tih sredstava biti objavljeni krajem drugog odnosno početkom trećeg mjeseca. Ufamo se da ćemo dotle riješiti sve nedoumice. Pred nama je dvogodišnji ili trogodišnji projekt, nadvožnjak će trajati kraće, ali projekt podvožnjak skoro dvije godine – rekao je Hanžek.
Što se tiče projekta BRZO, tehnički pregled na dionici Oroslavja je završen prošli tjedan, ovaj tjedan je tehnički regled za dionicu od Vulice u Lugu Zabočkom do mosta preko rijeke Krapine, i ostaje najzahtjevniji i najznačajniji, pješačko – biciklistički most. - U fazi je izrade ograda, ograde se vare na postojeću čeličnu konstrukciju, a sugerirano je od struke da možda pričekamo sa završnim radom, s bojenjem i polaganjem pješačke podloge jer se radi o sintetičkim i kemijskim materijalima, a obzirom na temperature koje su pred nama, da ne bismo to uzalud sada radili. Drago mi je da su to sugerirale institucije koje nas kontroliraju, njihovi stručnjaci za građenje – rekao je gradonačelnik.
Re-GENERATOR je u tempu i dinamici, traju završne pripreme za pokrov na silosu, završena i posljednja betonaža na inkubatoru i onda može krenuti završna montaža čelika, a nakon toga i krovne i fasadne konstrukcije, izvijestio je Hanžek.

-Zaseka je projekt kojega stalno inoviramo jer u pripremama za natječaj uvijek izlazi nešto novo. U prvoj varijanti išli smo s pomoćnim igralištem, atletskim bacalištima i uređenjem atletske staze. Onda je došlo da se ide na kompletnu infrastrukturu, a sada je ispalo da posebni prioritet imati oni koji imaju predviđenu ekološku komponentu i uštedu energije, pa sada dodajemo još i te projekte. No, ni natječaj još nije praspisan – odgovorio je gradonačelnik.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook