Prethodni članak
Sljedeći članak

Zbog nezadovoljstva građana ranim terminima ukopa ljeti, Grad, župnik i Plavinka održat će sastanak

Plavinka d.o.o. od iduće godine preuzima upravljanje zabočkim grobljem, odlučilo je Gradsko vijeće Zaboka


Gradsko vijeće Zaboka na sinoćnjoj je sjednici odlučilo da će od 1. siječnja iduće godine administrativne poslove upravljanja grobljem preuzeti Plavinka d.o.o. Naime, uređenje i održavanje groblja i uslugu ukopa pokojnika već i obavlja Plavinka, dok dodjelu grobnih mjesta obavlja vlastiti pogon Grada Zaboka – Uprava groblja.

– Nova odluka donosi se kako bi se sve djelatnosti upravljanja grobljem obavljale unutar jednog poslovnog subjekta, čime bi Plavinka preuzela od Grada preostale, prvenstveno administrativne poslove oko upravljanja grobljem. Grad će zadržati jedino prihod od naknade za dodjelu grobnih mjesta, obzirom da je groblje u vlasništvu Grada. Plavinka od iduće godine preuzima prava i obaveze vezane za upravljanje grobljem, prihode od godišnje grobne nakande, ali i režijske troškove i druge troškove za održavanje groblja, prima stranke i izdaje rješenja o dodjeli grobnih mjesta te donosi cjenike vezane uz groblje. Od godišnje grobne naknade ostvaruje se prihod od oko 350 tisuća kuna i iz tih sredstava Plavinka će pokrivati troškove upravljanja grobljem – pojašnjeno je na sjednici.

Ovu je Odluku Vijeće donijelo jednoglasno, no rasprava se povela oko termina ukopa, obzirom da su građani, kako je naveo vijećnik Krešimir Končevski, nezadovoljni treminima ukopa, koji se odvijaju u preranim terminima, za vrijeme radnog vremena, što je posebno problem u ljetnim periodima kada su velike vrućine. I predsjednik Vijeća Dragutin Črnjević pitao je tko će ubuduće donositi odluku o terminima sprovoda.


Direktorica Plavinke Sonja Horvat odgovorila je da će biti donijet pravilnik kako bi se znala procedura, a da u zimskom periodu, zbog ranijeg mraka, ljudi i traže ranije termine te da su se termini dogovarali u dogovoru sa župnikom i strankama. Črnjević je predložio da se organizira sastanak s predstavnicima Plavinke, Grada i župnikom kako bi se riješila ta problematika i postigao dogovor o terminima.

- Robujemo dosta navikama, ali i tvrdo se borimo od promjena. Mi gledamo spovod samo s onim dijelom kada dođemo na ispraćaj, položimo pokojnika u grob, ali ne razgovaramo nikad što to znači kada imate tri spovoda u jednom danu, na temperaturama plus 40, kako organizirati ljude. Ima mjesta za mogućnost da se prilagodi, da ne budu prkovremeni sati za te radnike, nego da se uredi smjenski rad. Bilo je i objektivnih razloga za ranije tremine, župnik je mijenjao nekog u Začretju i morali su biti raniji ispaćaji, no vjerujem da možmo doći do zajedničkog dogovora na obostrano zadovoljstvo – komentirao je gradonačelnik Hanžek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook