Prethodni članak
Sljedeći članak

Status izvrsnog savjetnika nastavnicima donosi 11.700 kuna, učitelji će imati najmanje 8300 kuna plaće

Novo povećanje osnovice od 4 posto počinje se obračunavati od 1. svibnja


U hrvatskom obrazovnom sustavu, barem prema dostupnoj statistici, samo je 285 učitelja i nastavnika, dakle ključnih ljudi u obrazovanju učenika u osnovnim i srednjim školama, koji su uložili u sebe, odnosno u vlastito napredovanje i domogli se statusa učitelj i nastavnik – izvrsni savjetnik. Upravo oni s najavljenim novim povećanjem osnovice 4 posto koji će se početi obračunavati s prvim danom svibnja, moći će računati na plaće koje će prosječno premašiti iznos od 11.000 kuna. Naime, učitelj u osnovnoj školi koji je napredovao u izvrsnog savjetnika prosječno ima 55 godina i s novim povećanjem njegova prosječna neto plaća iznosit će 11.345 kuna. U Hrvatskoj je takvih u osnovnim školama 144, piše Večernji.

U srednjim je školama izvrsnih savjetnika 141, prosječna im je dob 56 godina, a oni će s novim povećanjem zarađivati prosječnu neto plaću u iznosu od 11.617 kuna. Nasuprot njih u osnovnim je školama 25.572 učitelja s visokom stručnom spremom koji se nisu izborili za napredovanja i bez ikakva napredovanja s novim povećanjem njihova će plaća iznositi 8302 kune neto.

Kada je riječ o srednjim školama Hrvatske, u njima su 13.494 nastavnika bez napredovanja koji će zbog borbe sindikata od sada zarađivati prosječan neto iznos od 8485 kuna. Kada se promatraju napredovanja, najviše je onih koji su napredovali u status mentora – početni status napredovanja. U osnovnim školama Hrvatske učitelja mentora ima 1727, prosječna im je dob 47 godina i oni će s novim povećanjem od sada zarađivati prosječni neto iznos od 9626 kuna, piše Večernji. 

U srednjim školama status nastavnika mentora ima 1875 profesora koji će s povećanjem od sada primati prosječnu neto plaću u iznosu od 9775 kuna. Savjetnici korak do izvrsnih Što se pak tiče učitelja savjetnika, koji su kategorija u napredovanju ispod izvrsnih, njih je u Hrvatskoj u osnovnim školama trenutno 1210 koji će od svibnja računati na prosječnu neto plaću u iznosu od 10.549 kuna, a nastavnika savjetnika u srednjim školama ima 1415 koji će od sada imati prosječnu neto plaću od 10.775 kuna. Upravo oni mogu napredovati u status izvrsnih savjetnika ako zadovolje sve zadane kriterije daljnjeg napredovanja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook