Prethodni članak
Sljedeći članak

Status izvrsnog savjetnika nastavnicima donosi 11.700 kuna, učitelji će imati najmanje 8300 kuna plaće

Novo povećanje osnovice od 4 posto počinje se obračunavati od 1. svibnja


U hrvatskom obrazovnom sustavu, barem prema dostupnoj statistici, samo je 285 učitelja i nastavnika, dakle ključnih ljudi u obrazovanju učenika u osnovnim i srednjim školama, koji su uložili u sebe, odnosno u vlastito napredovanje i domogli se statusa učitelj i nastavnik – izvrsni savjetnik. Upravo oni s najavljenim novim povećanjem osnovice 4 posto koji će se početi obračunavati s prvim danom svibnja, moći će računati na plaće koje će prosječno premašiti iznos od 11.000 kuna. Naime, učitelj u osnovnoj školi koji je napredovao u izvrsnog savjetnika prosječno ima 55 godina i s novim povećanjem njegova prosječna neto plaća iznosit će 11.345 kuna. U Hrvatskoj je takvih u osnovnim školama 144, piše Večernji.

U srednjim je školama izvrsnih savjetnika 141, prosječna im je dob 56 godina, a oni će s novim povećanjem zarađivati prosječnu neto plaću u iznosu od 11.617 kuna. Nasuprot njih u osnovnim je školama 25.572 učitelja s visokom stručnom spremom koji se nisu izborili za napredovanja i bez ikakva napredovanja s novim povećanjem njihova će plaća iznositi 8302 kune neto.

Kada je riječ o srednjim školama Hrvatske, u njima su 13.494 nastavnika bez napredovanja koji će zbog borbe sindikata od sada zarađivati prosječan neto iznos od 8485 kuna. Kada se promatraju napredovanja, najviše je onih koji su napredovali u status mentora – početni status napredovanja. U osnovnim školama Hrvatske učitelja mentora ima 1727, prosječna im je dob 47 godina i oni će s novim povećanjem od sada zarađivati prosječni neto iznos od 9626 kuna, piše Večernji. 

U srednjim školama status nastavnika mentora ima 1875 profesora koji će s povećanjem od sada primati prosječnu neto plaću u iznosu od 9775 kuna. Savjetnici korak do izvrsnih Što se pak tiče učitelja savjetnika, koji su kategorija u napredovanju ispod izvrsnih, njih je u Hrvatskoj u osnovnim školama trenutno 1210 koji će od svibnja računati na prosječnu neto plaću u iznosu od 10.549 kuna, a nastavnika savjetnika u srednjim školama ima 1415 koji će od sada imati prosječnu neto plaću od 10.775 kuna. Upravo oni mogu napredovati u status izvrsnih savjetnika ako zadovolje sve zadane kriterije daljnjeg napredovanja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program