Prethodni članak
Sljedeći članak

SRETAN DAN ZA ZLATAR BISTRICU: Otvorena nova moderna školska sportska dvorana, vrijedna 24 milijuna kuna

Reći ću samo – vrijedilo je. Vrijedilo je svake lipe, svakog uloženog sata rada svih koji su sudjelovali u ovom procesu. Sportska dvorana je prekrasna, rekao je župan Željko Kolar


Marku Tuškanu, učeniku OŠ Zlatar Bistrica, današnji će dan ostati u lijepom sjećanju. Župan Željko Kolar, na otvaranju nove školske sportske dvorane u Zlatar Bistrici, prepustio mu je čast da ‘zabije’ prvi gol.

Tako će od danas zlatarbistrički osnovnoškolci imati mjesto gdje će nizati nove sportske uspjehe te održavati nastavu tjelesnog odgoja, nakon što su u velikom požaru 2016. godine ostali bez sportske dvorane. Tog se dana, odnosno noći, na otvaranju prisjetio načelnik Općine Žarko Miholić.

-Dug je bio put do ovog dana, trebalo je donijeti puno odluka i premostiti puno problema, jer mi smo mala općina sa skromnim prihodima. No današnji je dan sretan, vidjelo se na licima mladih naraštaja, koji su pokazali kvalitetan program koji su uvježbali. Ova dvorana i sve oko nje na neki način će pokrenuti usprokos koroni bolji i kvalitetniji društveni život svih civilnih udruga koje egzistiraju na području općine. Ovakva sportska dvorana je san mnogih naših općina u okruženju, nije bilo jednostavno doći do nje. U nekakvih 10, 15 godina, mi smo na žalost morali izgraditi dvije školske sporstke dvorane – rekao je Miholić, dodavši da bez Krapinsko – zagorske županije i svih koji su imali viziju te prepoznali potrebu, ove dvorane ne bi bilo. – Vrijedna je 24 milijuna kuna, a 75 posto kredita vraćati Krapinsko – zagorska županija. To je kapital koji će se pamtiti dugo, u zadnjih 20 – ak godina to je najvrednija investicija na području Općine Zlatar Bistrica. Siguran sam da će ona pokrenuti još neke nove dodatne sadržaje – rekao je načelnik. Dodao je da će se dograditi i škola, kako bi bilo moguće prijeći na jednosmjensku nastavu te urediti prilaz dvorani odnosno školi, zbog povećanja sigurnosti djece.

Ravnateljica škole Jasna Kokot Pelko izrazila je veliko zadovoljstvo. – Ovo je velik dan za Općinu i Školi, za sve naše učenike, roditelje, mještane. Veselimo se ovom velebnom objektu te što ćemo izvanškolske i izvannastavne aktivnosti imati u primjerenom prostoru. Imamo 211 učenika, oskudijevamo s prostorom i ova dvorana nam je došla kao melem na ranu – rekla je ravnateljica OŠ Zlatar Bistrica, koja broji 211 učenika. Dvorana je nešto veća nego prijašnja, ima 1870 kvadrata, dvodijelna i izgrađena po suvremenim standardima, ima 450 sjedećih mjesta na tribinama i 200 – injak na galeriji. Dvorana ima posebno poboljšanu akustiku koja će omogućiti razne javne manifestacije. – Dvorana je multifunkcionalna, u njoj će se moći odigravati sve utakmice, ima sve standarde pa to mogu biti i međunarodne utakimice, za mali nogomet, košarku, odbojku, badminton… Prekrasna dvorana školi na dar – sretna je ravnateljica.

Župan Željko Kolar podsjetio je da su u ovom mandatu prioriteti Županije bili obrazovanje i zdravstvo. - Kada podvučete crtu i vidite koliko smo novaca uložili u obrazovanje, vidite da smo izvršili zadaću. Ovo je treća sportska dvorana u ovom mandatu, uloženo 55 milijuna kuna, bez europskih potpora. Nismo imali gdje prijaviti sportske dvorane. Za iduće financijsko razdoblje pripremili smo papirologiju i građevinske dozvole za 9 sportskih dvorana, vrijednosti 235 milijuna kuna, koje uz europska sredstva u 4 godine objektivno možemo realizirati. Zbog toga je bio moj poziv prema Vladi da ispregovara s Europskom komisijom da se u novoj financijskoj omotnici mogu aplicirati projekti za izgradnju sporskih dvorana, a imamo i Mehanizam za oporavak i otpornost, koji bi također mogao omogućiti izgradnju takvih vrsta objekata. Imamo pripremljeno i nekoliko građevinskih dozvola za dogradnju škola, da krenemo u jednu smjenu i vjerujem da će Vlada biti dobar pregovarač i da ćemo se uspjeti izboriti za takav status – rekao je župan.

Prokomentirao je i novu zlatarbistričku dvoranu. – Reći ću samo – vrijedilo je. Vrijedilo je svake lipe, svakog uloženog sata rada svih koji su sudjelovali u ovom procesu. Sportska dvorana je prekrasna. Osim što je funkcionalna, super moderno opremljena, ima sjajnu akustičnost, ona je topla, spoj stakla i drveta, što je vrlo rijetko za vidjeti. Tako je topla da imate osjećaj da ste ušli u dnevni boravak. Posebno čestitam projektanu, izvođaču radova, nadzoru, ali i načelniku općine Žarku Miholiću koji je bio vrlo uporan u tome da se na Općinskom vijeću donese odluka o tome da se ide u kreditno zaduženje. Županija je preuzela 75 posto vraćanja kredita. Trebalo je to provesti u djelo, progurati. Hvala ravnateljici škole koja je bila domaćin na gradilištu. Najbitnije je djeca sa svojim nastavnicima budu zadovoljna, kao i da sportske i kulturne udruge u Zlatar Bistrici i šire koriste ovu dvoranu – zaključio je Kolar.

Saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić pohvalio je brzu reakciju Općine Zlatar Bistrica i Krapinsko – zagorske županije na izgradnji nove dvorane. – Postojala je hrabrost, elan, nije bilo straha i dvorana je sagrađena – rekao je Hajdaš Dončić.

Svečanost otvaranja dvorane uveličali su učenici OŠ Zlatar Bistrica i Zlatarbistričke mažoretkinje, a novu dvoranu blagolsovo je vlč. Petar Repić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook