Prethodni članak
Sljedeći članak

'Spremnost' - Zajednička vježba Stožera civilne zaštite grada Zaboka, VZG-a zabok i ZJVP-a Zabok


Vježba evakuacije i spašavanja organizirana je sukladno donesenom Planu vježba i Planu evakuacije i spašavanja grada Zaboka, Stožera Civilne zaštite grada Zaboka, VZG-a Zabok i ZJVP-a Zabok, a u svrhu poboljšanja zajedničkog djelovanja žurnih službi, protokola i poboljšanja znanja i vještina. Vježbom se dobio uvid u stručnu i tehničku osposobljenost svih postrojbi Civilne zaštite, voditelja evakuacije i spašavanja u Gimnaziji AGM Zabok i Sportskoj dvorani Zabok, prezentira pučanstvu svoju spremnost nakon nastanka potresa u evakuaciji, spašavanju, gašenju požara i drugim mogućim rizicima te elementarnim nepogodama.

Vježba je održana na objektu Gimnazije AGM Zabok, Prilaz Janka Tomića 2, Zabok i objektu Sportske dvorane Zabok Prilaz Janka Tomića 1, Zabok.

S obzirom na specifičnosti školskog prostora i prostora sportske dvorane, sigurnosti učenika, profesorica, profesora, sportaša, posjetitelja sportske dvorane, ostalih djelatnika i opreme u građevinama, te broju svih navedenih, potrebno je simulirati događaj približno eventualnom ugrozu od nastanka potresa i požara. Temeljem navedenog uvježbavanje je svih prisutnih sudionika u stvarnom događaju te da se pokažu svi mogući nedostaci i nedorečenosti u planovima kod postupanja u izvanrednim situacijama.

Vježba je potrebna, kako bi se u slučaju stvarnog ugroza spriječile ili smanjile na najmanju razinu moguće stresne situacije učenika, ozljede učenika, profesora te trenutno zatečenih osoba u građevinama i pritom spasili ugroženi životi i materijalna dobra.

Održavanje vježbe je također potrebno, da se u slučaju stvarnog ugroza ili sličnog događaja sve postrojbe Civilne zaštite grada Zaboka obuče u jedinstvenom djelovanju i stožernom zapovijedanju za pravilna postupanja i djelovanja.

1.1. PRETPOSTAVKA VJEŽBE

Na području grada Zaboka došlo je do razornog potresa. Prema dojavama najveća oštećenja dogodila su se na objektima Gimnazije AGM Zabok i Sportske dvorane Zabok tako da se prema prioritetima prvo pristupilo akcijama spašavanja na navedenim objektima. Tom prilikom došlo je do urušavanja krovišta i oštećenja objekta Sportske dvorane Zabok i oštećenja i požara kotlovnice objekta Gimnazije AGM Zabok. U sportskoj dvorani za vrijeme potresa nalazilo se oko 200 ljudi koji su sudjelovali u sportskoj manifestaciji, a u Gimnaziji AGM Zabok nalazilo se jedno razredno odjeljenje i nekoliko djelatnika, otprilike 30 osoba. Uslijed urušavanja dijelova krovišta sportske dvorane nekoliko osoba je ostalo zarobljeno i ozlijeđeno. U objektu Gimnazije AGM Zabok nakon potresa došlo je do požara u kotlovnici koji se proširio na krovište i postojala je opasnost od daljnjeg širenja na prostore učionica i objekt Sportske dvorane Zabok. Zbog nastanka požara potrebno je isključiti struju i zatvoriti dovod plina predmetnih objekata.

Evakuacija je, uz djelatnike škole i sportske dvorane, obavljena kroz sporedni ulaz škole od strane sportskih terena i prohodnih izlaza u nuždi sportske dvorane te nakon istog svi nisu na broju na zbornom mjestu za provođenje vježbe evakuacije i spašavanja. Nedostaju dvije spremačice Gimnazije AGM Zabok, četiri osobe su ostale zarobljene na terasi sportske dvorane, jedna ozlijeđena osoba u prolazu između gimnazije i sportske dvorane, a tri ozlijeđene osobe u sportskoj dvorani.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook