Prethodni članak
Sljedeći članak

Šplajt: ''Postali smo dio velike europske obitelji''

Povodom ulaska Republike Hrvatske u Schengenski prostor, održan je zajednički doček Nove 2023. na graničnom prijelazu Razvor u kojem su družili mještani Općine Kumrovec i mještani susjedne općine Bistrica ob Sotli


Ulazak u „Schengensku zonu“, odnosno ukidanje granica između Hrvatske i Slovenije, prigodnim druženjem na samu novogodišnju noć obilježen je i na graničnom prijelazu Razvor.

Nova godina u Kumrovcu i Bistrici ob Sotli posebno je dočekana zbog ulaska Hrvatske u schengen.

Nekoliko stotina stanovnika obiju općina te okolnih krajeva, na čelu s načelnikom Šplajtom i županom Debelakom, okupili su se na granici u Razvoru u ponoć i obilježili doček "bez granica". Za dobar glazbeni ugođaj pobrinula se Etno udruga "Zipka" iz Kumrovca te pjevači iz Bistrice ob Sotli, uz prigodni domjenak i vatromet.

– 31. prosinca u ponoć obilježili smo ne samo ulazak u Novu godinu, nego i u Schengenski prostor čime smo postali dio velike europske obitelji. Veselimo se ulasku Hrvatske u Schengensku zonu i preseljenju te granične barijere na jugositočne granice Hrvatske. Naravno da to puno znači ne samo za Općinu Kumrovec kao pogranično mjesto, nego i za sva pogranična mjesta koja će se, po meni, osloboditi te granične barijere i koja će, siguran sam, prosperirati i kroz gospodarstvo i kroz neke nove moguće investicije i kroz poboljšanje tih susjedskih odnosa s Republikom Slovenijom, tako da se svakako nadamo i još boljim prijateljskim odnosima – rekao je o značaju ulaska Općine Kumrovec u Schengensku zonu načelnik Robert Šplajt.

Mještani ovih dviju susjednih, prijateljskih općina čestitali su si Novu godinu uz kuhano vino i šampanjac te uz prigodni kraći kulturno-umjetnički program. Prisutne je pozdravio i župan občine Bistrice ob Sotli Franjo Debelak koji je također podijelio zadovoljstvo što je Hrvatska napokon ušla u Schengenski prostor.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook