Prethodni članak
Sljedeći članak

'Smatram da pobjednička fotografija mora prenijeti atmosferu, priču ili jedinstven trenutak'

Slaven Janđel (31) iz Zaboka je treću godinu zaredom odnio pobjedu na fotonatječaju 'Bajka na dlanu'


Već treću godinu zaredom Slaven Janđel odlukom stručnog žirija pobijedio je na fotonatječaju 'Bajka na dlanu' kojeg šestu godinu zaredom organizira Krapinsko-zagorska županija. S ovim talentiranim 31-godišnjim fotografom iz Dubrave Zabočke popričali smo kako bi nam otkrio koja tajna stoji iza tolikih uspjeha. Zanimalo nas kako se osjeća nakon treće uzastopne pobjede. - Osjećaj je i dalje dobar. Pobjedničku fotografiju odabire stručni žiri i time izbor dobiva na težini, a samim izborom dobivam potvrdu da moj rad ima određenu težinu odnosno kvalitetu. Zanimljivost je da je svake godine pobijedila ona fotografija koja je osobno bila moj najmanji favorit i s kojom sam u neku ruku malo riskirao odnosno, eksperimentirao u izboru - objasnio nam je Janđel.

Spontana fotografija

Talentirani fotograf otkrio nam je i jednu zanimljivost, a to je da je ovogodišnja pobjednička fotografija zapravo arhivska i to iz 2017. godine.

- Kako mi je zabočko područje najbliže i na njemu često nešto fotografiram, a to nakon nekog vremena malo dosadi, tako sam odlučio promjeniti okruženje i autom sam otišao prema zapadnom dijelu naše županije, točnije prema Klanjcu. Vozeći se cestom uočio sam potencijalno dobar kadar, parkirao auto i otrčao uzbrdo. Životinje su nekoliko sekundi bile u gotovo idealnoj poziciji i uspio sam iskoristiti taj trenutak - otkrio nam je i objasnio da ne postoji univerzalni recept za pobjedničku fotografiju.
- Smatram da takva fotografija mora imati barem jedan od sljedećih sastojaka: atmosferu, priču ili jedinstven trenutak. Ako fotograf uspije objediniti više tih faktora, fotografija u pravilu ima veću vrijednost i potencijal da bude proglašena pobjedničkom. Naravno, svjetlo je osnova fotografije i ono bi također trebalo biti što „ljepše“ - govori nam Janđel.

Konkurencija

Na ovogodišnjem fotonatječaju drugo mjesto je osvojio Darko Herceg dok je treća nagrada otišla u ruke Marka Janečića. Obojica su, otkrio nam je Janđel, njegovi dobri prijatelji te mu je iznimno drago što su upravo oni s njim ušli u top 3 najboljih.

- Na dodjeli sam spomenuo da je Darkova fotografija, barem što se mene tiče, mogla osvojiti prvo mjesto i pri toj izjavi i dalje stojim. Na ovom natječaju moglo se vidjeti svakakvih fotografija, ali iz godine u godinu vidljivo je da konkurencija postaje sve jača i to mi je zapravo drago vidjeti jer nas sve tjera da budemo još bolji i kvalitetniji - objašnjava Janđel. Što se tiče karijere, ističe da je njome zasada iznimno zadovoljan te da je u uzlaznoj putanji, a posla ima više nego ikad. - Od zadnjih projekata mogu primjerice izdvojiti suradnju s renomiranom zagrebačkom PR agencijom, koja me angažirala za fotografiranje projekta poznatog trgovačkog lanca. Poslove dobivam, nasreću ili nažalost, većinom izvan Zagorja. Jedan od planova konačno je napraviti zaseban portfolio vjenčane fotografije, za koju me sve više parova angažira. U planu su i fotografske radionice početkom sljedeće godine, za koje također postoji interes, prvenstveno mojih pratitelja na Facebooku - objašnjava. Zadnje naše pitanje nametnulo se samo po sebi, hoće li se i sljedeće godine prijaviti na još jedan fotonatječaj 'Bajka na dlanu'. - Na to pitanje mogu pokušati odgovoriti jednom riječju: ovisi. Smatram da je ljestvica dignuta prilično visoko i svake godine teško je nadmašiti samog sebe, snimiti nešto novo, originalnije, drukčije. Kao i dosad, ako procijenim da imam materijal vrijedan prijave, svakako ću se prijaviti - zaključuje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook