Prethodni članak
Sljedeći članak

Sindikati: ‘Radnici se moraju izboriti za svoja prava’

Sindikati traže rast plaća do 2026. godine - prosječna plaća 1.500 eura, a minimalna 750 eura te jačanje sustava kolektivnog pregovaranja i povećanje broja kolektivnih ugovora


Nakon dvije godine Savez samostalnih sindikata Hrvatske vraća se prosvjednom obilježavanju Međunarodnog praznika rada i tradicionalnom izlasku na ulice. Pozivaju na prosvjedni marš, piše Index.hr.

Povodom Međunarodnog praznika rada prosvjedna povorka kreće ispred Radničkog doma u Zagrebu, a simbolično se zaustavlja ispred Radničke ceste, zgrade Hrvatske udruge poslodavaca. Pred Vladu sindikati postavljaju dva temeljna zahtjeva: rast plaća do 2026. godine -prosječna plaća 1.500 eura, a minimalna 750 eura, te jačanje sustava kolektivnog pregovaranja i povećanje broja kolektivnih ugovora. Zahtjeve je u razgovoru za Media servis pojasnio Mladen Novosel predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. "Realne činjenice na kojim temeljimo ovo povećanje s jedne strane predviđeni gospodarski rast, a druge strane preraspodjela zajedničke vrijednosti koju stvaraju radnici i poslodavci i da taj vrijednosti mora ići znatno više prema isplatama plaća, a manje prema dividendama, profitu i da ne kažem čemu sve na razini poslodavca." Rad ne smije biti trošak poslodavca, upozorava Novosel, prenosi Index.hr.

Vrijednost rada u Hrvatskoj je podcijenjena, zaključuje. "Poruka Vladi poruka i građanima, prije svega građani, radnici se moraju izboriti za svoja prava. Sva prava koja mi danas uživamo ona nisu pala s neba, za to su se izborili radnici prije nas. Ne smijemo si dozvoliti da nam govore da se nešto ne može, ne smijemo si dozvoliti da misle da se ništa ne može promijeniti."

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook