Prethodni članak
Sljedeći članak

Sindikalist Sever: ‘Nema nikakve potrebe da trgovine rade nedjeljom i blagdanima‘


Na kraju svog velikog intervjua s dugogodišnjim predsjednikom Nezavisnih hrvatskih sindikata  Krešimirom Severom, kojeg je sinoć objavio Jutarnji.hr, novinar Boris Orešić pitao je svog sugovornika Severa podržava li Vladinu inicijativu da se zabrani rad trgovina nedjeljom, odnosno da im se dopusti da rade najviše 16 nedjelja u godini.

- Nema potrebe da trgovine rade nedjeljom i blagdanima. Ozbiljna turistička zemlja ne želi imati trgovine otvorene nedjeljom i blagdanima jer su turistima tada na raspolaganju kafići i restorani. Ovih 16 nedjelja je i dalje previše – rekao je Sever te niječno odgovorio na dodatno pitanje novinara Orešića bi li se zabrana trebala odnositi i na ugostiteljstvo i neke druge djelatnosti. - Ne, ali treba voditi računa da oni ne rade uzastopce nedjeljama i blagdanima i da im taj rad bude dostojno plaćen – rekao je Sever.

Također, kako je rekao, u slučaju ustavne tužbe, vjeruje kako takav zakon ovog puta ne bi ponovno trebao 'pasti' na Ustavnom sudu.

- Njemački Ustavni sud svojevremeno je u sličnoj situaciji stao na stranu radnika uz objašnjenje da je u odnosu rada i kapitala radnik slabija karika i da ga treba zaštititi i da interesi kapitala ne mogu biti iznad interesa radnika, pa bih želio vjerovati da naš Ustavni sud neće podleći javnim pritiscima trgovačkih lanaca – rekao je Sever.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook