Prethodni članak
Sljedeći članak

Sindikalist: "Ako vidimo da pregovori ne idu nikamo, idemo u generalni štrajk"


Darko Kleinberger, predsjednik Sindikata Zagrebparkinga i član pregovaračkog tima Sindikata Zagrebačkog holdinga je u emisiji HTV-a Studio 4 govorio o štrajku radnika Čistoće.

Smatra kako se situacija koja muči građane Zagreba i radnike Čistoće trebala izbjeći i smatra da uprava nije imala sluha.

- Treba naglasiti da ovo nije štrajk koji organizira sindikat već je u pitanju spontano okupljanje radnika koji su u strahu za vlastitu egzistenciju. Okidač su bili otkazi radnicima koji su samo radili svoj posao - rekao je.

Kleinberger je poručio da se u pregovaranje o Kolektivnom ugovoru krenulo prije šest mjeseci i to zbog situacije na tržištu.

- Sve ovo što su oni dali, pod navodnicima, evo sad govore da će povući to što su dali. To je ono što mi govorimo, ne možete vi nešto dati, moramo to dogovoriti i potpisati i onda je to zagarantirano radnicima, jer oni mogu sutra povući odluku - rekao je.

Poručio je da su u postupku mirenja do 31. siječnja, što je dogovoreno s miriteljicom. Nakon toga, kaže Kleinberger, mogu poduzimati sve sindikalne akcije.

- Ovo nije nešto što smo mi organizirali. Radnicima je "puknuo film" - rekao je.

Komentirao je i najave da će se angažirati druge radnike ili tvrtke koje bi, umjesto radnika Čistoće, trebale skupljati otpad.

- Baš me zanima što će napraviti kada završi mirenje. Hoće li onda outsourcati cijeli Holding? Sve poslove? Kako oni to misle? Mi imamo uređeni sustav koji on uopće ne pojmi, imamo poslove koji se ne smiju prekidati u štrajku, sve je regularno zapisano. Znači, sve je na papiru i mi to znamo, hoćemo i možemo provesti - poručio je.

- Baš me zanima otkud će dovesti tisuću ili dvije tisuće Filipinaca? I što će onda? Oni će im voziti kamione po gradu. Pa baš bih to voljeli vidjeti - rekao je.

Smatra kako se radi o kolapsu cijelog sustava te da u pitanju nisu samo radnici Čistoće, već i Zrinjevca i Zagrebačkih cesta.

- Situacija gori, ljudi to moraju shvatiti. Mi moramo reći dok smo u postupku mirenja, dok smo za stolom, po zakonu ne smijemo ništa poduzimati. U onom trenutku kada to prođe, kad se završi, a to nije dugo, još sedam dana, onda ćemo vidjeti što dalje. Ako vidimo da to ne ide nigdje, mi idemo u štrajk, i to generalni, u cijelom Holdingu - najavio.

Kleinberger je uputio i poruku gradonačelniku Tomaševiću.

- Da sjedne, razmisli i da ne bude opet ona priča - mi smo razgovarali i odgovor je bio - pa nećete nam vi govoriti što ćemo raditi. Nećemo, mi ćemo sugerirati, ali on donosi odluke. Neka mu ovo bude razumna i pametna odluka koju će donijeti nakon ovog razgovora i da ne ide metodom sile jer vidjeli su predsjednik Uprave i ekipa kad su došli u Čistoću što im se moglo dogoditi s njihovim nastupom sile i prijetnje. To ovdje ne prolazi i neće sigurno kod radnika proći - poručio je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook