Prethodni članak
Sljedeći članak

SIKIRICA: Sljedeći korak je studentski dom te novi studiji: građevina i menadžment u zdravstvenom i ruralnom turizmu

Uoči nove akademske godine i upisa studenata na Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina koje je prije godinu dana postalo državno, razgovarali smo s dekanom Nenadom Sikiricom


Zagorci su prije godinu dana dobili javno veleučilište. Od tada se upis redovnih studenata na Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina povećao za četiri puta. Dobra je vijest i da se osim besplatnog studiranja za studente koji su prije nego što je Veleučilište postalo državno, studij plaćali 15.000 kuna, smanjila i školarina studija za izvanredne studente s 18.000 na 9.000 kuna, kaže dekan Nenad Sikirica. Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina nudi tri stručna studija: informatiku, prometnu logistiku i operativni menadžment. U novoj akademskoj godini mogućnost studirati u Krapini na teret Ministarstva znanosti i obrazovanja ima 180 studenata.

 

Najveći interes pobuđuje operativni menadžment s obzirom da je riječ o studiju nakon kojeg možete otvoriti vlastitu firmu ili voditi poduzeće s do 20 zaposlenih. No i informatika je poželjna za studiranje. No, trnovit je bio put do toga da VHZK postane državno i da se financira na račun Ministarstva znanosti i obrazovanja. - Ideja osnivanja učilišta je započela 2004. s pokretanjem postupka podnošenja zahtjeva za izdavanjem dopusnice, a 2007. je otvorena prva Visoka škola s dva stručna studija informatike i prometne logistike, da bi 2011. otvaranjem operativnog menadžmenta postali Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina, čiji su osnivači bili Krapinsko – zagorska županija, Grad Krapina, okolne općine i veliki gospodarski subjekti. Ukupno 19 osnivača. 11. srpnja 2019. napravljen je prijenos osnivačkih prava s dosadašnjih osnivača na Republiku Hrvatsku čime je VHZK postalo najmlađe javno Veleučilište u Hrvatskoj – rekao je Sikirica. Osim studenata iz naše županije, 23 posto dolazi studirati u Krapinu iz drugih krajeva Hrvatske. Stoga se javlja i problem smještaja jer je u Krapini teško naći adekvatan smještaj. Studenti su stoga smješteni i po kućama.

 

- Nakon što je VHZK postalo javno, sljedeći korak nam je studentski dom. Devet smo mjeseci prekasno postali državno veleučilište. Da smo taj status dobili prije, mogli smo se javiti na natječaj i povući čak 90 posto sredstva iz EU fondova za izgradnju manjih studentskih domova. No, pokrećemo aktivnosti kako bi bili spremni za novu financijsku omotnicu. Razmišljamo ili o gradnji ili renovaciji neke postojeće zgrade u studentski dom – najavio je dekan VHZK, gdje su ovog utorka 21. srpnja započeli upisi studenata, koji itekako vesele, jer je interes još veći nego prošle akademske godine. Očito je moto kampanje 'Studirajte doma besplatno' polučio rezultate. Nastava u doba korone išla je bez problema. - Sva nastava održana je prema planu, a ispiti provedeni bez ijednog zaostatka. I studenti i profesori bili su iznimno motivirani i moram ih pohvaliti – kaže Sikirica.

 

U planu su i novi studiji. Iako je za to potrebno proći određeno vrijeme akreditacije, osim specijalističkih studija postojećih programa, u suradnji s Krapinsko - zagorskom županijom, Gospodarskom komorom te općinama i gradovima koji su iskazali interes, idemo u smjeru studija koji imaju smisla. Građevina i menadžment u zdravstvenom i ruralnom turizmu – najavio je dekan Sikirica.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Životinja (uočen je pas) na autocesti A5 između čvora ČEPIN i odmorišta BEKETINCI. Molimo korisnike za dodatan oprez. Pojačan je promet na gradskim prometnicama, a zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi. Vozačima savjetu...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program