Prethodni članak
Sljedeći članak

Od jeseni svi mališani koji žele mogu u prekrasnu Rožicu, nakon 30 godina obnavlja se i općinska zgrada

Građani Velikog Trgovišća doista žive u 21. stoljeću jer u dograđen i obnovljen vrtić mogu svi mališani koji to žele, voda stiže i do posljednje kuće, građani dobivaju besplatni internet, pješače po “friškim” nogostupima, a na kraju života imat će i mjesto na groblju


Iako trenutno zgrada Općine Veliko Trgovišće izgleda kao da se ruši, tome nije tako, ona je, nakon što tridesetak godina u nju nije uložena ni jedna kuna, sada u projektu energetske obnove i unutarnjeg uređenja. Ipak, načelnik Općine Veliko Trgovišće, a s njime se slažu i stanovnici i roditelji, najzadovoljniji je i najsretniji završenim najvećim projektom – rekonstrukcije i dogradnje tamošnjeg Dječjeg vrtića Rožica. U vrtić u koji se do sada moglo smjestiti 110 djece, sada može primiti do 170 mališana. - Radovi su završeni prije proljeća i budući da u vrtiću nije bilo djece u vrijeme korone sve što smo zamislili uspješno smo odradili. Ovim novim kapacitetima na jesen bi trebali zadovoljiti sve potrebe djece na području općine Veliko Trgovišće, što me izrazito veseli. Drago mi je da smo te radove priveli kraju kako smo i planirali i nadam se da će djeci biti vrlo ugodno u novom vrtiću. To je vrlo lijep i topao prostor, a djeci i zaposlenicima želim lijepe trenutke u novom vrtiću – kaže načelnik Općine Veliko Trgovišće, Robert Greblički. Dogradnja i obnova financirana je putem EU fondova konkretno mjere 7.4.1., pa je tako potrebnih i uloženih četiri milijuna kuna stiglo iz mjere “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”. A da je vrtić doista prekrasan i da će od jeseni u njemu uživati još više mališana uvjerili smo se gledajući uz jednu prijašnju još dvije dograđene drvene kućice i igralište. Sve to izgleda suvremeno, funkcionalno i lijepo.


 

Kao što smo već spomenuli, zbog folije koja pokriva cijelu općinsku zgradu, svašta bi se moglo pomisliti, no to je još jedan projekt. - U tijeku je energetska obnova općinske zgrade, vrlo ozbiljan projekt od kojeg smo mislili zbog korone možda i odustati, no, drago mi je da nismo. Ovime će zgrada Općine, u koju tridesetak godina nije ulagano, dobiti novo ruho, čemu se veselimo. Osim energetski obnovljene zgradu s kompletnom zamjenom prozora i fasade, uredit će se i unutrašnjost. Projekt se također financira europskim novcem, za prvu fazu, energetsku obnovu s oko 700.000 kuna te za drugu fazu 600.000 za unutarnje uređenje – objasnio je načelnik Greblički uz nadu da će se sve uspješno završiti, u što, uvjereni smo, nema potrebe sumnjati. Radi se i na drugim poljima, sve za bolji, jednostavniji i, moglo bi se reći, sigurniji i jeftiniji život stanovnika općine Veliko Trgovišće. Tako je upravo u fazi realizacije i projekt besplatnog interneta za mještane, a od velike koristi će im biti upravo završen projekt u Ulici Matije Gupca gdje je izgrađeno oko 400 metara nogostupa. Načelnik Greblički kaže da je to je bio zajednički projekt Županijske uprave za ceste i Općine. Sada se i ovim dijelom mjesta može lijepo i sigurno pješačiti.


 

I u ovoj općini se bore s klizištima koji stvaraju velike problem. U Velikom Trgovišću je tako u pripremi realizacija sanacija dvaju klizišta za što će se ukupno uložiti 2,5 milijuna kuna. Čini se puno, no u ovoj Općini se tako ne razmišlja osobito iz razloga što se jedno nalazi na lokalnoj cesti, a drugo ispod mrtvačnice kod crkve Sveta Tri Kralja. - To su projekti koji su financirani putem Hrvatskih voda i također se nadam da ćemo uspješno, prema ugovoru, u studenom sve realizirati. Izvođač je naša komunalna tvrtka Trgo-kom, a radovi bi trebali započeti ovih dana i završiti prema planu – objasnio nam je načelnik Greblički. Načelnik Robert Greblički može se ponositi projektom kojeg ova Općina provodi zajedno s Krapinsko – zagorskom županijom i Zagorskim vodovodom kojim i formalno posljednja visinska zona na području općine Veliko Trgovišće ulazi u 21. stoljeće budući da će dobiti pitku vodu. Radovi u visinskoj zoni Bezavina samo što nisu počeli, izvođač je izabran. - Time će se premašiti pokrivenost vodoopskrbnog sustava od 96 posto. Veseli me činjenica da prije sedam godina kad sam postao načelnik, pokrivenost vodoopskrbnog sustava bila je oko 75, a danas je 96 posto. Ovim projektom dobivamo novih 50 priključaka za desetak obiteljskih kuća te kuća za odmor i klijeti. Time vodoopskrbom pokrivamo zadnju zonu u općini Velikog Trgovišća – kaže načelnik Greblički, a s takvim uspjehom se rijetko koja sredina može pohvaliti.

 

 

Za javnu rasvjetu na području cijele općine u pripremi je projekt energetske obnove. “Projektna dokumentacija je trenutno u pripremi i nadam se da ćemo do listopada ili studenog imati kompletno obnovljenu led učinkovitu rasvjetu. U tijeku su radovi na proširenju groblja. To je veliki projekt koji će biti realiziran u dvije – tri faze, a ukupno će koštati sedam milijuna kuna. Trenutno je u realizaciji prva faza kojom namjeravamo do jeseni urediti stazice na groblju – spomenuo je načelnik Greblički još projekata u realizaciji. Ovaj vezan uz groblje financira Općina, za spomenutu prvu fazu utrošit će se oko 2,5 milijuna kuna. U konačnici, groblje u Velikom Trgovišću bit će prošireno s 1600 novih grobnih mjesta na površini od deset tisuća četvornih metara.

 


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook