Prethodni članak
Sljedeći članak

SDP nezadovoljan dinamikom radova u cestogradnji u Zagorju

U zadnjih godinu do dvije svjedoci smo da su neki planovi revidirani, a da je dosta projekata iz raznih razloga usporeno, rekao je Siniša Hajdaš Dončić


U Zaboku je danas održana konferencija za novinare zagorskog SDP – a na temu cestogradnje u Krapinsko – zagorskoj županiji. Kako je rekao potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, prije par godina postojao je neki zagorski plan cestogradnje koji je bio usklađen bio s planovima Hrvatskih cesta. - U zadnjih godinu do dvije svjedoci smo da su neki planovi revidirani, a da je dosta projekata iz raznih razloga usporeno. Sukladno našem poslu, kolega Vešligaj i ja pripremili smo i poslali 15 - ak zastupničkih pitanja s različitim temama koje su važne za KZŽ, a neke se tiču i cestogradnje – rekao je Hajdaš Dončić.

Izdvojio je najavu nastavka gradnje autoceste. - Tu pričamo o izgradnji vijadukta i tunela, a vjerojatno će koncesionar tražiti produženje koncesije. Autocesta Zagreb – Macelj građena je po starim standardima, 2003. godine na dalje, kada nisu bili potrebni bukobrani. Sada je pravo vrijeme ako Vlada stvarno ide u izmjene koncesijskog ugovora, da ne zaboravi staviti i obveznu izgradnju zvučnih zidova. Zatim, tu je i nastavak izgradnje brze ceste D14, koja je od Mokrica, Oroslavja i Zaboka došla do Zlatar Bistrice, ali nema planova i otkupa zemljišta za njezina dva kraka, jedan prema Mariji Bistrici te drugi Konjščina – Budinščina – Hrašćina – Breznički Hum. Mislim da je to važna cesta ne samo za KZŽ već i Hrvatsku – istaknuo je Hajdaš Dončić.

Osvrnuo se i na državnu cestu D29, od Zlatar Bistrice do Novog Golubovca. – Ne vidim radove u očekivanom obujmu. Osim onog što je uređeno u gradu Zlataru, ostaju dionice od Zlatar Bistrice do Zlatara i dio od Novog Golubovca prema Zlataru. Ono što očekujem, pošto je puštena cesta od Bedekovčine preko čvora Poznanovec do Zlatar Bistrice, da kompletna dionica stare državne ceste od Bedekovčine do Zlatar Bistrice, koja je prekategorizirana u županijsku cestu, prije nego što je ŽUC preuzme, bude kompletno obnovljena. To je bio promjer dobre prakse prije par godina na cesti od Zaboka do Bedekovčine, koju smo posebno obnovili i tek onda dali ŽUC – u na upravljanje – naglasio je Hajdaš Dončić te dodao da bi volio i da se raspiše natječaj makar za jednu dionicu državne ceste D35, od Mokrica prema Oroslavju, Donjoj i Gornjoj Stubici. - Time bi Zagorje sukladno našem planu od prije pet godina bilo kompletno cestovno pokriveno i to bi doprinjelo daljem razvoju gospodarstva i sigurnosti u prometu – zaključio je potpredsjednik Sabora.

Dinamikom radova nije zadovoljan ni saborski zastupnik Marko Vešligaj. – Nisam zadovoljan obustavom radova na obnovi dionice državne ceste D206 koja povezuje Pregradu i općinu Hum na Sutli, a radi se o cesti kojom dnevno prolaze stotine automobila. Ta cesta je započela s obnovom prije nekoliko godina, prošle godine je obnovljena dionica koja prolazi kroz općinu Hum na Sutli i ostale su još dvije faze, jedna dionica na području na Huma na Sutli i jedna na području grada Pregrade. Dužina tih dionica je po 3 km i vjerujem da se za to mogu iznaći sredstva i da trebaju u obnovu dogodine. Važan je i produžetak dionice ceste koja ide prema Krapinskim Toplicama kroz naselje Benkovo, a također zahtijeva temeljitu rekonstrukciju i izgradnju autobusnih ugibališta s nogostupom, jer se tu nalazi područna škola i sigurnost prometa je ugrožena. Apeliram na HC i Vladu da uvrsti rekonstrukciju te dionice u planove za iduću godinu – rekao je Vešligaj.

Spomenuo je i Sutlansku cestu, odnosno državnu cestu koja se proteže od Kumrovca kroz Zagorska Sela pa do Huma na Sutli. - Nije se puno napravilo, imamo informacije da će doći samo do preasfaltiravanja, s time ne možemo biti zadovoljni jer je to izuzetno važna cesta, zbog razvijanja turističkih kapaciteta, prvenstveno Vonarskog jezera, a turističkog procvata nema bez kvalitetne infrastrukture – zaključio je Vešligaj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook