Prethodni članak
Sljedeći članak

Sastao se vladin Znanstveni savjet, evo što su odlučili i o čemu su razgovarali

Capak je rekao da ne postoji plan širenja covid-potvrda


Danas u 9 sati počeo je sastanak vladinog Znanstvenog savjeta. Ovaj sastanak dolazi gotovo tri mjeseca nakon posljednjeg koji se održao 28. srpnja.
Podsjećamo, članovi Znanstvenog savjeta vlade su, između ostalih, Alemka Markotić, Krunoslav Capak, Dragan Primorac, Miroslav Radman, Igor Rudan, Gordan Lauc, Nenad Ban, Branko Kolarić i Zvonko Kusić.


Nakon sastanka javnosti su se obratili Vili Beroš i Krunoslav Capak.
U zadnja 24 sata, rekao je Beroš, umrla je 21 osoba. Četiri su bile cijepljene.
"Danas je bio sastanak Znanstvenog savjeta, tu se uvijek nešto novo čuje, nova dostignuća, uvijek nešto novo čujemo", rekao je Beroš.
"Tu su razni znanstvenici. Kad je bolest tek krenula, bila je potpuno nova. Danas smo najviše razgovarali o trećoj dozi. Svi članovi su suglasni sa stavovima koje je iznio HZJZ o trećoj dozi, a to je da se ona apsolutno primjenjuje kod imunokompromitiranih, zatim kod zdravstvenih djelatnika i djelatnika u socijali", rekao je i dodao da su svi u Savjetu složni oko treće doze.


"Imamo razne teorije o cijepljenju u medijima. Svi su suglasni da je cjepivo jedini izlaz iz krize, ali naglašavaju da moramo poštivati mjere", rekao je Beroš.
"Akademik Radman govorio nam je o raznim mutacijama. Čuli smo nekoliko spoznaja s tog aspekta. Rudan je govorio o novim znanstvenim podacima u literaturi. Prispodobio nam je i da su proljetos i na početku jeseni sve oči bile uprte u Britaniju i Izrael jer su oni bili predvodnici određenog vala, bili su suočeni s novim izazovima, tako i dan danas broj novozaraženih je velik. To nije neočekivano, virus je nepredvidljiv", rekao je Beroš koji je prenio riječi znanstvenika.


"Lauc je govorio o svojim izjavama koje su dijelom krivo prenesene. To smo riješili. On je govorio o korelaciji, ne o mogućoj vezi smrtnosti i cijepljenja. On smatra također da je cijepljenje najbolji izlaz iz krize", rekao je Beroš.
"Naglasilo se da je učinkovitost cjepiva na novu varijantu i više nego dobro, ono nije za nju dizajnirano. No, ovo cjepivo mRNA tehnologije pokazuje sve prednosti", rekao je Beroš.

Matija Habljak/PIXSELL


Capak je rekao da ne postoji plan širenja covid-potvrda.
"Ali zemlje na zapadu ih sve šire koriste kao vrstu pritiska na necijepljenje. Jer oni koji su cijepljeni imaju prednosti, to je vrsta pritiska na necijepljene. Mi nemamo nikakav plan, ali je izvjesno da ćemo o tome razgovarati. Rekao bih da je uvođenje covid-potvrda u zdravstvo uspjelo, više nemamo nikakvih problema oko toga. Rekao bih da će uskoro početi razgovor o njihovom proširenju", rekao je Capak. "Što se tiče šire upotrebe covid-potvrda, rekao sam da nemamo plan pa ne mogu govoriti ni o terminu. Ali zbog okruženja, dakako da će to doći na dnevni red", malo je pojasnio, javlja Index.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook