Prethodni članak
Sljedeći članak

'Pravilnik o stipendijama poboljšan, kako bi socijalni kriteriji bili još izraženiji, a nadarenost učenika dodatno došla do izražaja'

Rok za podnošenje prijava je 30. listopada, a svi obrasci nalaze se na mrežnim stranicama Županije


U Krapini je danas održana konferencija za medije na temu natječaja Krapinsko – zagorske županije za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola za školsku godinu 2021./2022. Već niz godina Županija u ovu svrhu izdvaja 1,3 milijuna kuna i izdaje oko 200 stipendija na godišnjoj razini.

- U nastojanju da što bolje možemo klasificirati učenike i studente koji su se javili na natječaj, da osjetljivost kriterija bude što veća, pristupili smo promjeni i izmjeni Pravilnika, s naglaskom da bude što bolja verifikacija i nadarenih učenika i studenta, kao i i onih koji bi se prijavili po socijalnom kriteriju. Na Županijskoj skupštini 7. listopada donijeli smo izmjene i novi Pravilnik o dodjeli stipendija i natječaj je raspisan 15. listopada, a traje do 30. listopada – rekla je zamjenica župana Jasna Petek.


Natječaj je raspisan za tri kategorije - nadareni učenici, stipendije po socijalnom kriteriju te za deficitarna zanimanja. U kategoriji nadareni učenici predviđeno je 30 stipendija u iznosu od 400 kuna. Važno je napomenuti da je osnovni kriterij da prosjek ocjena za prethodni razred srednje škole ili 5., 6., 7. i 8. razred, ako se radi o učeniku 1. razreda SŠ, bude najmanje 4,70. Neovisno o tom prosjeku, mogu se prijaviti učnici koji su postigli prvo mjesto na regionalnom ili županijskom natjecanju ili prvo, drugo ili treće mjesto u pojedinačnoj kategoriji na državnom natjecanju – pojasnila je Petek.


U B kategoriji, po socijalnom kriteriju, predviđeno je 30 stipendija u iznosu od 400 kuna. Uz sve kriterije vezane uz socijalni status, osnovni kriterij je da učenik ima prosjek ocjena za prethodni razred 2,80.
U kategoriji deficitarnih zanimanja, radi se o listi od 14 zanimanja. To su autolimar, autolakirer, zidar, instalater grijanja i klimatizacije, srojobravar, keramičar, vodoinstalater, stolar, konobar, kuhar, tesar, soboslikar, elektroinstalater, vozač motornog vozila. Za ovu kategoriju je iznos stipendije 500 kuna. - Jednom kada se dobije stipendija za deficitarno zanimanje, ona može biti do kraja školovanja, uz preduvjet da se upisuje sljedeća školska godina – rekla je zamjenica župana.


Rok za podnošenje prijava je 30. listopada, a svi obrasci nalaze se na mrežnim stranicama Županije.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je Pravilnik o stipendijama nakon 5 godina poboljšan, kako bi socijalni kriterij bio još izraženiji, a kod onih koji stipendije dobivaju po kriteriju nadarenosti, da ta nadarenost i specifičnost njihovih kvaliteta još dodatno mogu doći do izražaja. - Trenutno 80 učenika i sada prima stipendiju po trećoj kategoriji, deficitarna zanimanja, kao i 35 studenata. U školskoj godini 2020./2021., 257 učenika i studenata je primalo stipendiju KZŽ. S iznosima smo ostali na prošlogodišnjim razinama. Studentske koje ćemo raspisati početkom studenog ostat će na razini prošle školske godine, 700 kuna za studente po kategoriji A i B, a deficitarna zanimanja 800 kuna – rekao je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook