Prethodni članak
Sljedeći članak

Sanira se klizište u Vojnovcu, oštećenja su bila takva da je bio upitan promet školskog busa

To je vrlo važna županijska prometnica koja nas povezuje sa svim ostalim dijelovima općine, a u iznimno je lošem stanju - rekla je načelnica Jembrih


Na županijskoj cesti ŽC 2128 u mjestu Vojnovec u općini Lobor započela je sanacija klizišta koje je aktivno već nekoliko godina i uvelike utječe na sigurnost prometa. Cesta je prije početka sanacije bila denivelirana, a došlo je i do oštećenja takvih razmjera da je bilo upitno prometovanje školskog autobusa. Početak sanacije i rješavanje ovog problema pozdravila je načelnica Općine Lobor, Ljubica Jembrih.

Centar kliznog područja
-To je naša najvažnija prometnica jer Općina Lobor ima samo oko 2,5 kilometara državnih cesta. Županijska cesta 2128 je prometnica koja nas povezuje sa svim ostalim dijelovima općine, a u iznimno je lošem stanju - istaknula je Jembrih. Načelnica je dodala da je cesta u Vojnovcu, centar kliznog tla na području općine Lobor, već godinama registriran. Promet cestom jednostavno više nije bio siguran, iako je do trenutka rješavanja imovinsko-pravnih odnosa Županijska uprava za ceste omogućila kretanje i prometovanje autobusa i osobnih vozila. Bilo je to privremeno rješenje, a sada je konačno riješen problem imovinsko-pravnih odnosa i ŽUC je krenuo s početkom sanacije klizišta. To klizište je ŽUC dvije godine prijavljivao u Hrvatske vode, dobiveno je financiranje i započeli su radovi - kaže Jembrih.

60% Hrvatske vode, ostatak ŽUC
Ukupna duljina radova na cesti i dužina potporne konstrukcije iznosi 140 metara, a sanacijom se planira omogućiti kontrolirani prihvat oborinske vode, prihvat i dreniranje podzemnih voda, djelomična rekonstruiranje postojeće kolničke konstrukcije u zoni zahvata, budući kolnik širine 5,5 do 6 metara te izraditi potporna zaštitna konstrukcija.
Vrijednost radova je 944.335,13 kn s PDV-om od čega Hrvatske vode financiraju iznos od 60 %, a ostatak ŽUC. Sanacija bi trebala završiti do 15. prosinca ove godine. Izvođač je Ciglenica d.o.o. iz Zaprešića, dok je za stručni nadzor zadužena tvrtka Akling d.o.o. iz Zagreba.

Novo klizište
Klizište u Vojnovcu nije jedini problem u općini Lobor - ističe načelnica Jembrih. - I dalje je otvoreno klizište prema Petrovoj Gori, od sredine 2019. godine registrirano u ŽUC-u. Imamo problem i sa zavojem kod Gljaja u Završju Loborskom gdje je, nažalost, bilo i smrtnih slučajeva. Postoji tehnička dokumentacija, riješeni su imovinsko-pravni odnosni od strane Općine, no još uvijek se nije počelo s rekonstrukcijom tog zavoja. Nadajmo se da će se u skoroj budućnosti riješiti i ti problemi, čime bi se mještanima omogućilo sigurnije prometovanje – ističe načelnica. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook