Prethodni članak
Sljedeći članak

''S naših radionica nitko ne izlazi bez osmjeha na licu''

S muzejskom pedagoginjom Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu Petrom Šoltić razgovarali smo o brojnim aktivnostima na kojima radi i koje planira


Petra Šoltić muzejska je pedagoginja Galerije Augustinčić, ali i diplomirana kiparica, tako da je, kako sama kaže, u Klanjcu našla pravo radno mjesto:

– Uz posao aktivno se bavim i kiparstvom i slikarstvom. Autorica sam spomenika u Zaboku za poginule policajce u Domovinskom ratu. U Zaboku sam autorica i murala koji krasi zgradu Regeneracije, vidljivog sa industrijske ceste, a predstavlja legendu o razvoju te firme i njezinim zaposlenicima – predstavila nam se naša sugovornica.

Galerija Augustinčić je kiparski muzej i tu se čuvaju na dvije lokacije, (uz Galeriju tu je i Studio Galerije Augustinčić), skulpture kipara Augustinčića:

– U muzeju Galeriji Augustinčić osim izložbi, organiziramo i brojne radionice za djecu i odrasle. Česti sudionici kiparskih radionica su nam djeca iz Klanjca. No, ugošćujemo i velike školske grupe te za njih pripremimo radionicu u posebnom muzejskom ambijentu Galerije. Neka djeca se tada po prvi put susreću sa glinom i kiparstvom, no pobrinemo se da se svi zabave i nitko sa radionica ne izlazi bez osmjeha na licu – zadovoljna je Petra s pozitivnim stavom kojim mladi naraštaji prilaze kiparstvu.

Klanječki kipari

– Djeca su iznimno zainteresirana i znatiželjna i zahvalno je raditi s njima pošto znanje koje su stekli nose sa sobom cijeli život. Osim samog kiparstva i praktičnog rada, zanima me i njegovanje samopouzdanja. Djeca sa kojima radim, Klanječki kipari, definitivno demonstriraju više samopouzdanja od svojih vršnjaka koji nemaju toliko van nastavnih aktivnosti i to me iznenadilo. Smatram da bi trebalo poticati više aktivnostima van škole i radionice u muzeju su jedan dobar način za to. Jedan poseban program koji bi istakla je sa učenicima Srednje škole Bedekovčina. Učenici smjera pomoćni proizvođač keramike su pri posjeti muzeja pokazali veliki interes za Augustinčićevo kiparstvo, pa je bilo logično osmisliti program radionica posebno za njih. A pošto već sami posjeduju talent u oblikovanju keramike tim programom radionicama im se približila kiparska tehnika modeliranja ljudske figure. Iskustvo i znanje od kojeg će zasigurno imati koristi kao budući kreativni proizvođači keramike – rekla je nam je naša sugovornica.

Od radionica koja je organizirala u posljednje vrijeme Petra je posebno zadovoljna radionicama Zen keramike za odrasle:

– Na tim radionicama se učilo o tehnici keramike i o bogatoj povijesti hrvatske keramike, od Hinka Juhuna pa sve do moderne praktičke, ali i dizajnerske keramike. Na radionicama se opuštalo i uživalo u buđenju kreativne slobode. Svatko od sudionika izradio je svoj jedinstveni keramički proizvod, od ideje, skice pa do završnog proizvoda. Radionice su bile aktualne tokom pandemijskog stresa, i svrha im je upravo bila njegovanje opuštenog stanja svijesti, ali kroz kreativan rad. Nakon završetka izvedenih radionica organizirana je i skupna izložba keramičkih radova u Studiju Galerije Antuna Augustinčića – ispričala nam je Petra.

Kiparske kolonije povodom obilježavanja Dana Grada Donje Stubice

Petra trenutno radi na organizaciji kiparske kolonije povodom obilježavanja Dana Grada Donje Stubice:

– Iznimno sam uzbuđena zbog te aktivnosti, pošto je to prva ovakva kiparska kolonija na kojoj će kipari klesati i pred očima građana stvarati svoja umjetnička djela. Umjetnici koji su pozvani na koloniju su sve uspješni kipari mlađe generacije koji žive i rade u Zagrebu: Alana Kajfež, Adrian Marok, Mirna Savić i Petra Ćujo. Svatko ima svoj osebujni stil rada i već sad impresivne životopise. Kolonija službeno počinje 1. lipnja i traje sve do 3. lipnja u Donjoj Stubici u Parku obitelji Feller, koji stvarno lijep i nedavno rekonstruiran. Tako da pozivam sve zainteresirane da obiđu kipare, slobodno pitaju sve što ih zanima i sami se okušaju u klesanju kamena na radionici u subotu od 16 do 18 sati u istom parku. Kamene skulpture bit će izložene 4. lipnja u nedjelju u samome Parku gdje su i nastale pod posebno rasvjetom koji osigurava Multimedijalni centar STUB – KLUB, pod kreativnim vodstvom Zvonimira Babića. Galerija Antuna Augustinčića je partner ove kiparske kolonije i donirao je kamen. Dok najveći pokrovitelj je Grad Donja Stubica te sam iznimno zahvalna na podršci koju sam dobila da kiparstvo približimo na ovaj način čim široj publici – kaže nam Petra koja poziva naše čitatelje da se u čim većem broju aktivnostima koje organizira.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook